Președintele Poloniei: Prezența trupelor NATO în Europa Centrală și de Est nu încalcă acordul cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prezența trupelor NATO în Europa Centrală și de Est nu contravine Acordului de cooperare dintre NATO și Rusia, semnat în 1997, a declarat luni președintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru agenția poloneză PAP, preluată de Unian.

„Pot afirma cu certitudine că prezența trupelor NATO (în Europa Centrală și de Est) — lucru care a fost anunțat și va fi realizat — nu depășește cadrul Acordului de cooperare dintre NATO și Rusia din 1997”, a spus liderul polonez. „Pe de altă parte, trebuie să amintim că Rusia încalcă în permanență acest Acord”, a adăugat el.

Potrivit lui Andrzej Duda, detaliile privind consolidarea flancului estic al Alianței rămân subiect de discuție.

„În același timp, consensul a fost atins: prezența NATO în Europa Centrală și de Est, precum și în sudul regiunii, va fi majorată. Tehnica este o chestiune secundară. Dacă este să vorbim despre brigada americană de tehnică blindată, Polonia se numără printre țările în care aceasta trebuie să fie amplasată”, a declarat Duda.

În data de 30 martie, Pentagonul a anunțat că anul viitor în Europa va fi desfășurată o brigadă americană de blindate, care să apere flancul estic al NATO. La ora actuală, în Europa sunt amplasate două brigade de soldați americani: o unitate mecanizată în Germania și forțe de desant în Italia.

Săptămâna trecută, ministrul apărării polonez, Antoni Macierewicz, a declarat că Rusia continuă să reprezinte o amenințare gravă la adresa NATO și că Moscova se pregătește sistematic pentru acțiuni agresive împotriva Alianței Nord-Atlantice. În acest context, Macierewicz a făcut publică intenția Varșoviei de a spori în următorii ani cu 50% efectivele armatei poloneze.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...