07:49:13 20.04.2024
Stiri

SECRETELE lui Vladimir Putin: Rivalii politici, averea și familia

Reportaj 24.04.2016 19:00 Vizualizări2399 Autor: Ziarul National
SECRETELE lui Vladimir Putin: Rivalii politici, averea și familia ria.ru


Este, probabil, cel mai tenace, mai imprevizibil şi mai de nezdruncinat dintre marii lideri ai lumii. Una e imaginea pe care el însuşi şi-o zugrăveşte, cu ajutorul unei impresionante maşinării de propagandă. Aşa se obţine portretul Neînfricatului. Alta e ce se află despre el. Frânturi de informaţii şi secrete care schițează chipul unuia dintre cei mai periculoși lideri din lume. Este Vladimir Putin, omul care impune un amestec de forţă şi teamă. Nimic nu e străin de numele lui: bani, putere, asasinate politice... Toate s-au spus despre și în legătura cu el.

S-a scris enorm despre asasinatele cărora le-au căzut victime opozanţi ai regimului Putin. Un caz răsunător este cel al jurnalistei Anna Politkovskaia. În 2006, ea a fost ucisă în holul blocului din Moscova în care locuia. Se întâmpla chiar în ziua în care Vladimir Putin împlinea 54 de ani. Anna Politkovskaia a fost unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care au denunţat abuzurile din timpul şi de după războiul din Cecenia. Lucra pentru publicaţia „Novaia Gazeta”. Doi ceceni au fost găsiţi vinovaţi de moartea jurnalistei şi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de un tribunal din Moscova. Alţi trei ceceni au primit pedepse cuprinse între 12 şi 20 de ani de închisoare pentru complicitate.

Asasinarea jurnalistei a fost urmată însă de alte crime. În noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, un fost agent al serviciilor secrete ruseşti, refugiat la Londra unde colabora cu MI6, a murit la câteva săptămâni după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv. El l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa.

„Puteţi reuşi să reduceţi la tăcere un om, dar nemulţumirea protestelor din întreaga lume vă va răsuna în urechi tot restul vieţii, domnule Putin”, a declarat Litvinenko de pe patul de spital.

Rusia a negat mereu orice implicare în moartea fostului agent FSB. Cum a negat orice implicare şi în asasinarea, anul trecut, a liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov sau în cea a opozantului Boris Berezovski, care a murit în condiţii suspecte la Londra, în martie 2013.

Dar suspiciuni au planat întotdeauna asupra lui Vladimir Putin, bănuit că, într-un fel sau altul, moartea adversarilor ar fi parte din jocul său secret.

Vladimir Putin, cel mai bogat om din Europa

Secretă e şi averea lui. Nimeni nu poate răspunde clar la întrebarea „Cât de bogat e Vladimir Putin?”. Lumea ştie că are o colecţie impresionantă de ceasuri de lux şi costume de sport de cel puţin 3.000 de dolari bucata - şi acum vorbim doar de cele folosite în clipurile de propagandă recente. Este doar ce se vede cu ochiul liber. Bine ascunse în companii off-shore sunt însă zeci de miliarde de dolari în acţiuni şi chiar un yacht de 35 de milioane de dolari primit cadou de la Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea.

„Are un nivel de trai care depăşeşte cu mult ceea ce vedem în Occident chiar şi în cazul celor foarte bogaţi. Este genul de nivel de trai pe care îl vedem la prinţii saudiţi”, spune Karen Dawisha, scriitor, autorul cărţii „Cleptocraţia lui Putin”.

Dar cum a reuşit un copil născut într-o familie săracă să strângă o astfel de avere? Jurnaliştii BBC reconstituie traseul înavuţirii lui Vladimir Putin din mărturii adunate de la oameni care i-au fost în preajmă în diferite momente, care au făcut parte din ceea ce analiştii numesc „autoritarismul cleptocratic” al lui Vladimir Putin.

Aceşti oameni povestesc cum colectau o taxă de protecţie de la oligarhi în numele lui Vladimir Putin. Ei susţin că au dovezi cum că sute de milioane de dolari sunt investiţi în numele lui Vladimir Putin. Numele de cod rezervat pentru liderul de la Kremlin în astfel de tranzacţii ar fi fost Mihail Ivanovici.

Singura certitudine absolută e că valoarea totală a averii lui Vladimir Putin rămâne cel mai bine păstrat secret al Rusiei. Un jurnalist rus riscă totuşi să avanseze o sumă.

„40 de miliarde de dolari în bunuri, nu vorbim de cash. Sunt convins că Putin este cel mai bogat om din Europa şi unul dintre cei mai bogaţi din lume”, spune Stanislav Belkovski, jurnalist.

Familia lui Putin, secret de stat în Rusia

Şi femeile din viaţa lui Vladimir Putin, fie că vorbim despre iubite sau fiice, sunt un secret de stat în Rusia. Fosta soţie a liderului de la Kremlin, Ludmila, a apărut rareori în public, iar cele două fiice ale cuplului, aproape deloc. Nu au conturi cunoscute pe reţelele sociale, iar pozele lor au fost publicate atât de rar, încât probabil nici nu ar fi recunoscute de ruşii de rând.

Recent, Reuters scria că mezina preşedintelui rus trăieşte la Moscova sub numele de Ecaterina Tihonova. Ea ar fi căsătorită cu fiul unui prieten de-al lui Vladimir Putin, Nicolai Şamalov, coproprietar al Băncii Rossia. Ecaterina şi soţul ar deţine, printre altele, şi unul dintre cele mai importante combinate petrochimice din Rusia, Sibur, dar şi o vilă de lux în oraşul Biarritz, din sud-vestul Franţei, a cărei valoare imobiliară se ridică la 3,7 milioane de dolari.

Cât despre fiica cea mare a lui Vladimir Putin, tot presa susţine că aceasta ar locui în Olanda, s-ar numi Maria Faassen, după numele soţului său, omul de afaceri olandez Jorrit Faassen.

„Nu discut chestiuni legate de familia mea. Nu sunt implicate în afaceri sau politică. Bineînţeles, citesc lucruri online, în diverse publicaţii despre Ecaterina Tikhonova şi despre alte posibile rude şi fete ale mele. Recent, toată lumea susţinea că fiicele mele studiază în străinătate şi trăiesc peste hotare. Acum, slavă Domnului, asta nu este deloc adevărat. Trăiesc în Rusia şi nu au părăsit niciodată ţara pentru a se stabili peste hotare. Sunt mândru de fetele mele. Fac primii paşi în carierele lor şi fac progrese importante”, a declarat Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse.

Relaţiile secrete ale lui Vladimir Putin

Liderului rus i-au fost atribuite de către presă, de-a lungul timpului, diverse relaţii, de la o aventură cu fosta spioană Anna Chapman, până la o presupusă căsătorie cu fosta gimnastă Alina Kabaieva, cu care s-a speculat că ar avea şi copii. Tot presa a vorbit despre o relaţie amoroasă cu o fostă campioană de box, după ce, cei doi, au fost văzuţi împreună la un eveniment sportiv.

Dar Vladimir Putin a refuzat constant să vorbească despre banii lui, despre familia lui, despre iubitele lui.

Sursa: Digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md