Cum poate fi evitat un nou Război Rece, înainte să vedem bombardiere pe cer

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aeronave militare ruse s-au apropiat periculos de mult de nave şi avioane americane, de două ori într-o săptămâna, iar tensiunile dintre Moscova şi Washington au reapărut.

Trebuie să calmăm lucrurile, înainte că aeronavele de supraveghere să devină bombardiere, scrie James Stavridis, într-un editorial publicat de Foreign Policy.

James Stavridis este amiral în rezervă al Forţelor Navale americane şi fost comandant NATO, care acum e decan la Şcoala de Legislaţie şi Diplomaţie de la Universitatea Tufts din Boston.

„Prima dată e întâmplare. A două ora e coincidenţă. A treia oară este acţiune inamică”, scrie Ian Fleming în celebrul sau român Goldfinger, ecranizat în seria James Bond.

Deci ce e de făcut în legătură cu manevrele provocatoare ale Rusiei de săptămâna trecută, care au vizat o nava americană de război din Marea Baltică şi o aeronava a Statelor Unite din spaţiul aerian internaţional din apropiere?

Vladimir Putin se joacă cu focul când face astfel de manevere şi nu prea încape îndoială că ordinul a venit de la el personal, ţinând cont de modul în care este condusă Rusia astăzi.

În primul incident, pe 12 aprilie, un avion rusesc Su-24 s-a apropiat la doar 15 metri de nava americană USS Donald Cook, coborând la o altitudine extrem de joasă şi având viteză foarte mare.

Nava americană s-a pregătit să tragă, însă nu a făcut-o, deşi ar fi respectat toate regulile din domeniul folosirii armelor de apărare împotriva aeronavelor ostile.

„Pentru că am fost comandantul unei nave similare în urmă cu mai mulţi ani, îmi dau seamnă de nivelul de abţinere manifestat de căpitan; s-a trezit în faţă unei posibile intenţii ostile şi trebuie ca cel puţin să fi luat în calcul doborârea avionului”, a scris Stavridis. Nu s-a întâmplat astfel şi datorită faptului că aeronava Su-24 nu avea o armă vizibilă.

Al doilea incident a avut loc pe 17 aprilie, când un avion de vânătoare rusesc a interceptat un Boeing RC-135, care zbura în spaţiul aerian internaţional. În acest caz, o aeronava Su-27 a trecut, la circa 15 metri, pe deasura avionului american, mult mai încet şi mai greu manevrabil.

Manevră este foarte periculoasă. Două avioane F-14 s-au ciocnit în 2004 în timp ce făceau asta. Tipul acesta de bufonerie aviatică era stupidă în 1986, când o făceau şi americanii, şi ruşii, şi este stupidă şi acum, a subliniat autorul articolului.

În acest context, tensiunile dintre Washington şi Moscova sunt la cel mai ridicat nivel de la Războiul Rece încoace. Această situaţie este rezultatul invaziei Rusiei în Ucraina şi anexării Crimeei, ambele fiind încălcări ale legislaţiei internaţionale, care au dus la impunerea de sancţiuni drastice de către Statele Unite şi aliaţii europeni.

În plus, americanii şi ruşii nu prea se înţeleg nici în ceea ce priveşte Siria, în condiţiile în care Putin susţine regimul lui Bashar al-Assad, iar Statele Unite încearcă să construiască o coaliţie formată din rebeli moderaţi care să îl înlocuiască.

Kremlinul mai este supărat în acest moment şi din cauza faptului că NATO îşi consolidează prezenţa în Europa, dar asta este tot o urmare directă a acţiunilor agresive pe care Rusia le-a îndreptat împotriva Ucrainei şi Georgiei.
Această spirală desprinsă din mentalitatea Războiului Rece fireşte că nu este în interesul nimănui, susţine expertul în apărare. Deci cum evităm să ajungem acolo, confruntând în acelaşi timp Moscova?
Prima regulă este să acţionăm multilateral. O mentalitate de tipul „naţiune vs. naţiune” este contraproductivă pentru Statele Unite. Reacţiile Washingtonului trebuie să rămână în contextul NATO pe cât de mult posibil, inclusiv prin amplasarea de forţe la sol, navale şi aeriene în regiune. Rusia vrea să facă din noile escaladări o confruntare directă cu SUA şi încearcă să divizeze alianţa. Americanii trebuie să evite această evoluţie şi să continue să trimită forţele militare în Europa sub egida NATO.

Alegerea bătăliilor

În al doilea rând, americanii trebuie să confrunte Rusia, însă doar acolo unde trebuie neapărat. SUA trebuie să menţină presiunea sancţiunilor asupra Moscovei, până când această se conformează în totalitate acordului de la Minsk şi nu îl mai susţine pe Assad. Există şi alte neînţelegeri pe care americanii le au cu ruşii, dar care nu necesită o confruntare urgenţă, cum ar fi militarizarea zonei arctice sau vânzarea de arme către Iran.

Cooperare acolo unde se poate

Că un al treilea pas, americanii ar trebui să se concentreze mai mult pe cooperarea în domenii precum combaterea terorismului şi lupta împotriva drogurilor – probleme internaţionale asupra cărora Washingtonul şi Moscova sunt de acord că trebuie stopate.

Mai multă discuţie, mai puţină acţiune

În final, la nivel tactic, ar fi înţelept că SUA să discute mai mult cu Rusia despre protocoalele în vigoare privind interacţiunea militară a forţelor celor două ţări. Acordul americano-sovietic privind prevenirea incidentelor militare, negociat în 1972, este o bază bună pentru modul în care navele şi aparatele de zbor ar trebui să opereze. Conţine îndrumări foarte specifice şi a fost o doctrina fundamentală în timpul Războiului Rece.

N-avem nevoie de un nou Război Rece

„Oamenii mă întreabă frecvent dacă suntem din nou într-un Război Rece. Răspunsul meu: nu încă. (…) Însă, dacă nu oprim acţiunile provocatoare precum cele întreprinse de aeronave ruseşti săptămâna trecută, mai devreme sau mai târziu vom avea un avion doborât şi un potenţial pentru o confruntare mult mai periculoasă.

Statele Unite trebuie să fie transparente în legătură cu extinderea militară la periferia Rusiei şi să sublinieze că nu iau în calcul nicio ofensivă. Nu este nevoie să ajungem din nou într-un Război Rece, însă evitarea să va necesită reţinere, bun simt şi diplomaţie atât din partea Washingtonului, cât şi a Moscovei”, a conchis James Stavridis.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...