România, Bulgaria și Ucraina vor crea o brigadă militară comună

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ideea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare este una „corectă și extrem de oportună”, a apreciat sâmbătă vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko, relatează Agerpres.

„Bulgaria a parcurs deja calea reformelor pe care Ucraina merge acum, printre care și reforma armatei. Iată de ce experiența dumneavoastră va fi foarte utilă”, a spus Rozenko într-un interviu acordat postului național de radio bulgar.

Oficialul ucrainean a recunoscut că tensiunile din estul Ucrainei afectează evoluția generală a economiei țării și a subliniat că punerea cu succes în practică a reformelor va demonstra că „opțiunea europeană este drumul strategic corect”.

Posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare — pe modelul celei existente între Polonia, Lituania și Ucraina — a fost evocată în timpul recentei vizite la București efectuate de către președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

„Securitatea este foarte importantă și necesită decizii noi, noi abordări și noi hotărâri. Noi susținem inițiativa României de creare a unei flote comune NATO în Marea Neagră și subliniez că suntem dispuși să ne alăturăm imediat după ce această inițiativă va fi aprobată de Alianță. Despre acest lucru am discutat astăzi cu domnul președinte și vom dezvolta această colaborare, dar aceasta nu este singura direcție în care vom colabora în domeniul securității. În timpul vizitei președintelui Bulgariei la Kiev și astăzi, în cadrul discuțiilor avute, am discutat posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania și Ucraina. (…) Ucraina cu plăcere se va alătura acestei inițiative. Am confirmat acest lucru după aprobarea de către Alianță”, a afirmat joi Poroșenko la Palatul Cotroceni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...