13:48:05 25.04.2024
Stiri

ACUZAȚII // Transnistrenii, deranjați de avioanele care zboară deasupra R. Moldova. Activitatea Comisiei Unificate de Control este BLOCATĂ?

Politică 23.04.2016 14:30 Vizualizări1199 Autor: Ziarul National
ACUZAȚII // Transnistrenii, deranjați de avioanele care zboară deasupra R. Moldova. Activitatea Comisiei Unificate de Control este BLOCATĂ?


O nouă ședință cu „scântei” a Comisiei Unificate de Control (CUC) a avut loc joi, delegațiile de la Chișinău și Tiraspol în cadrul acestei structuri acuzându-se reciproc.

Partea transnistreană a făcut publică o adresare prin care a învinuit autorităţile Republicii Moldova de zboruri neautorizate în Zona de Securitate, efectuate de aparate de zbor străine, solicitând, totodată, convocarea şedinţei extraordinare a CUC pentru ora 10.00, pe 22 aprilie 2016, în orașul Bender.

Delegaţia Republicii Moldova a reamintit însă că, în cadrul şedinţei din 11 februarie curent, Comisia Unificată de Control a fost informată despre zborurile care urmau să fie efectuate în perioada martie – mai 2016, legate de lucrările de aerofotografiere şi scanare laser a obiectelor imobile, în vederea actualizării documentelor cadastrale.

Solicitarea transnistrenilor cu privire la ședința de la Bender nu a fost susținută de nicio altă componență a CUC.

În cadrul ședinței de joi, membrii CUC urmau să dezbată și subiectul privind asigurarea liberei circulaţii în Zona de Securitate pentru definitivarea mecanismului de monitorizare în perimetrul acesteia. Înţelegerile fusese convenite în cadrul întrevederilor avute sub egida copreşedintelui Federaţiei Ruse, care a coordonat acţiunile inclusiv cu reprezentanţii Misiunii OSCE şi Ucrainei în CUC.

„Constatăm că toate eforturile depuse de conducătorul delegaţiei ruse au fost sabotate de către partea transnistreană, care s-a manifestat prin abordări provocatoare şi neconstructive, neglijând vehement înţelegerile convenite în cadrul întrevederilor menţionate mai sus. În condiţiile respective, concluzionăm că, prin astfel de acţiuni, componenta transnistreană nu este dispusă să soluţioneze pozitiv problemele existente în Zona de Securitate, ceea ce conduce la blocarea evidentă a activităţii CUC şi discreditarea mecanismului de pacificare”, se arată într-un comunicat al delegației Chișinăului în CUC.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md