(SONDAJ) Chișinău și restul țării, două lumi diferite: Diferențe mari de percepție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Locuitorii capitalei privesc destul de diferit față de restul cetățenilor situația din țară, arată datele unui sondaj realizat de către Magenta Consulting la comanda International Republican Institute (IRI).

Aceste diferențe de percepție se văd atunci când este vorba despre simpatii politice, de vectorul geopolitic, dar chiar și la felul în care sunt privite problemele cu care se confruntă Republica Moldova.

Spre exemplu, în Chișinău cei mai simpatizați politicieni sunt Maia Sandu (61%) și Andrei Năstase (57%), în timp ce atunci când sunt însumate opiniile din toată Republica Moldova, lider devine Renato Usatîi, cu 50% păreri favorabile.

O situație asemănătoare avem și atunci când este vorba despre partide politice. Astfel, în capitală cel mai simpatizat partid politic este Platforma Demnitate și Adevăr, cu 17%. La nivel de țară, lider este însă „Partidul Nostru” (17%), care adună în capitală doar 8% încredere.

trgy

La fel stau lucrurile și atunci când este măsurată intenția de vot pentru funcția de președinte. Lider în Chișinău este Andrei Năstase, cu 17%, urmat de Maia Sandu și Igor Dodon, ambii cu 16%.

Situația se schimbă însă radical atunci când sunt însumate opiniile din toată țara, lider devenind Renato Usatîi (20%), chiar dacă acesta în Chișinău are un rating de doar 11%.

tgr

Această tendință poate fi observată și în cazul preferințelor geopolitice. În timp ce chișinăuenii văd Uniunea Europeană drept principal partener economic (68%) și politic (66%), atunci la nivel național Rusia este creditată drept principal partener economic (64%) și politic (59%).

Și atunci când vine vorba despre aderarea la o anumită uniune politico-economică, diferențele dintre Chișinău și restul țării sunt vizibile.

Astfel, dacă ar fi puși să aleagă între Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică, chișinăuenii ar merge în proporție de 56% pe prima variantă, în timp ce 32% ar alege vectorul estic. La nivel de țara lucrurile se schimbă radical, doar 43% alegând UE și 44% UEE.

grds

 

Sondajul a fost realizat în perioada 11-25 martie pe un eșantion de 1500 de persoane și are o marjă de eroare de 2,8%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...