07:18:35 19.04.2024
Stiri

O boală care face RAVAGII în Africa, întâlnită și în R. Moldova. Chișinăul, zonă de RISC

Știri 22.04.2016 12:25 Vizualizări1701 Autor: Victoria Bortă
O boală care face RAVAGII în Africa, întâlnită și în R. Moldova. Chișinăul, zonă de RISC blog.usaid.gov


În Republica Moldova, situaţia malariogenă rămâne a fi tensionată. În ultimii 15 ani, în ţară au fost înregistrate 321 cazuri de malarie de import, dintre ele 244 (76 %) – în municipiul Chişinău.

Datele sunt furnizate de Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău în contextul „Zilei Mondiale de combatere a malariei - 25 aprilie ”.

Majoritatea cazurilor au fost înregistrate la populaţia băştinaşă, care a migrat în zonele impaludate, 86% au fost importate din Sudan, fiind favorizate de traficul braţelor de muncă.

Pe parcursul anilor 2010-2015, în republică au fost depistaţi 85 de bolnavi de malarie de import, dintre ei majoritatea cazurilor, 52 (61,2%), au fost atestate în mun. Chişinău.

În cazul malariei tropicale, la două persoane boala a evoluat grav, unul finalizând cu deces. În anul 2015, au fost înregistrate patru cazuri de malarie tropicală de import în mun. Chişinău din Nigeria (2 persoane), Somalia şi Cote-Divuar (Africa) alte două persoane.

Pe parcursul a trei luni ale anului curent, în mun. Chişinău a fost depistat un caz de malarie de import la inginerul companiei aeriene „Transciorter” revenit din Sudan.

Potrivit specialiștilor, condiţiile climaterice şi cele naturale ale municipiului Chişinău sunt favorabile pentru reproducerea intensivă a ţânţarilor, mai cu seamă a celor malariogeni. Municipiul Chişinău este considerat o zonă cu risc sporit de răspândire a malariei prin transmiţători – ţânţari malariogeni.

Boala este transmisă la om prin înţepătura ţânţarilor malariogeni infectaţi din genul Anopheles. Debutează obişnuit în medie de la 10 – 15 zile după molipsire şi se manifestă prin semne similare cu gripa.

Clinic se manifestă prin febră, dureri de cap, tulburări digestive, dureri musculare. Mai apoi evoluează în cicluri cu alternanţă de febră, însoţită de frisoane şi transpiraţii reci, pot fi greţuri şi vărsături.

Cea mai gravă este malaria tropicală, răspândită în ţările Continentului African. Fără efectuarea tratamentului imediat după îmbolnăvire malaria tropicală conduce la deces.

Malaria poate fi preîntâmpinată prin două aspecte ce au efect în comun. Este vorba de chimioprofilaxia individuală – administrarea remediilor antimalarice cu scop de a preveni multiplicarea parazitului în organismul uman și protejarea de înţepături de ţânţar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md