Din cauza neglijenţei părinţilor, Elena şi Aurelia au ajuns fără acte la vârsta majoratului. Mama lor a fost condamnată la 10 ani de închisoare, însă nici când era în libertate nu s-a gândit că fiicele ei au nevoie de certificate de naştere. Tatăl, care a trăit în concubinaj cu mama fetelor, fuge de responsabilitate, deşi a precizat în nenumărate rânduri că-şi recunoaşte paternitatea şi că se va ocupa de perfectarea actelor.

Autorităţile din Gura Galbenă, satul de baştină al fetelor, spun că încearcă de trei ani să rezolve situaţia, însă în lipsa părinţilor le este destul de dificil.

Unul din moşii fetelor susţine că surorile au certificate de la maternitate şi acordul mamei din penitenciar, pentru a le perfecta actele, însă în ele s-au strecurat greşeli.

Cele două surori se gândesc la viitorul lor cu lacrimi în ochi. Vor să aibă o identitate proprie, drepturi... şi să nu mai fie invizibile pentru societatea şi pentru ţara în care trăiesc.

Chiar şi fără acte, cele două surori au fost înmatriculate în clasa întâi la Liceul Teoretic Gura Galbenei. Acum un an Elena a absolvit clasa a 9-a, însă nu şi-a putut ridica certificatul de absolvire şi nici continua studiile.

Aurelia figurează în lista elevilor clasei a 9-a „B” şi frecventează şcoala, deşi înţelege din exemplul surorii că nici ea nu va putea primi diploma de absolvire.

Probabil Elena şi Aurelia nu sunt singurele persoane pe care trebuie să le credem pe cuvânt, atunci când ne spun ce vârstă au şi ce nume poartă. Este imposibil de estimat numărul cetăţenilor din Republica Moldova care trăiesc fără acte de identitate, deoarece ei nu există în datele oficiale sau în recensământ.