Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un fost şef al FISC-ului…

Un fost şef al FISC-ului din Taraclia, condamnat şi luat sub strajă în sala de judecată

Fostul şef al Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) al raionului Taraclia a fost condamnat la șase ani închisoare pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldată cu urmări grave şi luat sub strajă în sala de judecată. Decizia a fost emisă de Curtea de Apel Cahul, după ce procurorii au contestat pedeapsa nonprivativă de libertate, aplicată anterior de magistraţii din Taraclia.

Atât în cadrul urmăririi penale, cât şi în instanţa de judecată procurorii au demonstrat că, la finele anului 2008, învinuitul, care în acea perioadă deţinea funcţia de şef al IFS Taraclia, a dispus în mod ilegal anularea pentru o zi a dispoziţiei privind suspendarea operaţiunilor la conturile bancare ale unei firme. Suspendarea fusese aplicată anterior de IFS Taraclia în legătură cu existenţa restanţelor agentului economic la capitolul impozite în mărime de 4,5 milioane de lei. Astfel, în acea zi, la conturile întreprinderii au fost virate de către alţi agenţi economici peste 9 milioane de lei, care au fost folosiţi de întreprindere în alte scopuri, statul fiind în imposibilitate să perceapă datoria la bugetul de stat. Prin aceste acţiuni, potrivit procurorilor, interesele publice au fost prejudiciate în proporţii deosebit de mari.

Deopotrivă cu pedeapsa închisorii, fostul funcţionar a fost privat de dreptul de a deţine anumite funcţii timp de doi ani. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie.