Obama a denunţat din nou „activităţile destabilizatoare" ale Iranului, rival şiit al monarhiilor sunnite din regiunea Golfului, dar a lansat un apel la dialog, subliniind că „nicio ţară" nu are interesul unui conflict cu Teheranul.

Preşedintele american a declarat că doreşte ca Iranul să joace „un rol responsabil în regiune", să adopte „măsuri practice şi concrete pentru a construi încrederea", să soluţioneze diferendele cu vecinii prin mijloace pacifiste şi „să se conformeze legilor şi normelor internaţionale".

Barack Obama a făcut aceste declaraţii la încheierea unui summit în cursul căruia s-a angajat să dea din nou asigurări conducătorilor monarhiilor sunnite din Golf (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Qatar). Aceşti aliaţi nu au agreat deschiderea americană spre Iranul şiit, precum şi afirmaţiile preşedintelui Obama privind necesitatea de a împărtăşi vecinătatea lor cu Teheranul.

„Vom rămâne vigilenţi pentru a ne asigura că Iranul îşi îndeplineşte obligaţiile" în domeniul nuclear în urma unui acord internaţional din 2015, a afirmat Obama. În ceea ce priveşte Siria, preşedintele american a apreciat că încetarea ostilităţilor se află „sub o presiune enormă" din cauza continuării încălcărilor de către regimul de la Damasc.