Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.04.2016

Octavian Calmîc: Proiectul Energie și Biomasă este unul din cele mai eficiente în Republica Moldova

Octavian Calmîc: Proiectul Energie și Biomasă este unul din cele mai eficiente în Republica Moldova

Proiectul Energie și Biomasă (PEB) este unul din cele mai vizibile și eficiente în Republica Moldova, dar mai există multe posibilități de dezvoltarea a acestuia pe întreg teritoriul țării, inclusiv prin implementarea unor noi forme de parteneriat cu autoritățile publice locale, persoanele juridice și fizice. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului proiectului.
 
În cadrul ședinței a fost aprobat Planul anual de activitate a Proiectului pentru anul 2016, precum și prezentat amendamentul la Documentul de proiect, aprobat de Delegația Uniunii Europene în Moldova, care oferă noi oportunități în realizarea prevederilor proiectului. Vorbind despre activitățile, care urmează a fi realizate pe parcursul anului curent, managerul Proiectului, Victor Cotruță, a menționat că o atenție sporită va fi acordată monitorizării activității sistemelor de biomasă, perfecționării asigurării logistice a acestora pentru a ridica gradul lor de eficiență. Consiliului PEB a mai luat decizia de a implementa 9 parteneriate publice private în domeniul furnizării energiei termice.
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, cea de-a doua etapă a proiectului Energie şi Biomasă este o replicare a primei şi își propune să asigure în total 80 de instituții publice cu sisteme de încălzire pe bază de biocombustibil, produs în Republica Moldova, şi cu 21 de colectoare solare ce vor asigura grădinițele şi centrele de sănătate cu apă caldă. De asemenea, proiectul relansat în 2015 va veni cu noi măsuri de sprijin în dezvoltarea pieței de producere a biocombustibilului şi de livrare a serviciile energetice în acest sector.
 
Potrivit directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihai Stratan, la 17 mai curent va fi relansată activitatea privind subvenționarea procurării cazanelor pe biocombustibili pentru gospodăriile casnice și micro-întreprinderile din Republica Moldova.  Pentru runda respectivă se preconizează finanțarea unui număr de până la 150 de cazane pe biocombustibil solid, în care se va da preferință cazanelor cu un randament mai sporit și cu o autonomie mai ridicată. Apelul respectiv mai presupune că în cazul cazanelor pe pelete subvenția va rămâne 1300 de euro, iar în cazul celor pe brichete aceasta se va reduce la 500 de euro.
 
Proiectul Energie şi Biomasă, faza a doua, este un proiect de trei ani, care urmează a fi realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro, acordați de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului , implementată în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane euro, dintre care 14 milioane au fost oferiți de Uniunea Europeană şi 560 de mii euro de PNUD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus