09:04:52 25.04.2024
Stiri

STUDIU // Situația economică din regiunea transnistreană, mai GRAVĂ decât cea din dreapta Nistrului

Economie 21.04.2016 18:30 Vizualizări1162 Autor: Ziarul National
STUDIU // Situația economică din regiunea transnistreană, mai GRAVĂ decât cea din dreapta Nistrului


Situația economică din regiunea transnistreană se înrăutățește cu ritmuri mai mari decât cea din dreapta Nistrului, atestându-se o distanțare mai accentuată între economiile de pe ambele maluri ale Nistrului. Indicatorul de convergență, care calculează gradul de apropiere dintre cele două economii, a scăzut la 95,1% în T1-2016, cu 1,9 p.p. mai puțin decât în T3-2015 (100 reprezintă convergență deplină).

Acestea sunt concluziile din ultima ediție a Realității Economice Transnistrene, lansată de „Expert-Grup” cu suportul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD.

„Principalele cauze ale procesului de distanțare structurală dintre ambele economii sunt legate de problemele cu care se confruntă firmele și populația din regiunea transnistreană, situația cărora se înrăutățește cu ritmuri mai mari comparativ cu dreapta Nistrului. În particular, creșterea incertitudinii economice din regiune a determinat reducerea activității investiționale, prim prisma diminuării creării de capital în T1-2016 cu circa 15%, în timp ce în dreapta Nistrului scăderea acestui indicator a fost de trei ori mai mică. În cazul comerțului exterior, regrese s-au înregistrat în ambele cazuri, însă importul a scăzut mai tare în regiunea transnistreană, din cauza reducerii dramatice a veniturilor populației”, cităm din studiu.

Deși ambele economii se confruntă cu grave probleme economice și sociale, economia din stânga Nistrului practic nu dispune de mecanisme de redresare în cazul șocurilor economice. Dacă în dreapta Nistrului șocul economic a fost amortizat de regimul flotant al ratei de schimb (depreciere de 25% în 2015), în stânga Nistrului situația economică a fost agravată de fixarea administrativă a „cursului de schimb al rublei transnistrene” la dolarul SUA, precum și de dependența de anumite sectoare industriale, care afectează diversificarea comerțului exterior. Drept rezultat, economia transnistreană s-a contractat, în 2015, cu 20,2%, în timp ce economia din dreapta Nistrului – cu 0,5%.

Vitiți continuarea articolului AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md