Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Când cărţile adună copiii

Când cărţile adună copiii

Zeci de copii, părinţi şi scriitori s-au adunat la sărbătoarea cuvintelor. Astfel, prima zi a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret de la Chişinău a semănat mai degrabă cu un bazar turcesc, unde copiii se îmbulzeau în căutarea cărţilor cum alteori se îmbulzesc pentru dulciuri.

Pasiunea pentru cărți vine adeseori de la rădăcini, de acasă, din copilărie.Este și cazul lui Ion Bargan, pentru care pasiunea s-a transformat odată cu anii în afacere și, poate, chiar în mod de viață.Și dacă calea sa printre cărți este acum în progres, călătoriile altora abia încep.

„Am avut și am o pasiune pentru cărți. Îmi aduc aminte că în copilărie aveam mai puține cărți în casă și le citeam de mai multe ori, mai ales cărțile cu povești. La bibliotecă nu întotdeauna găseam cărțile pe care mi le doream și această lipsă de atunci, într-o oarecare măsură, m-a făcut să vreau să schimb aceste lucruri”, povestește fondatorul librăriei online bestseller.md, Ion Bargan.

564-carte-copii3Cărţi de acasă pentru cei de peste hotare

„Un obiectiv al nostru este ca, într-o bună zi, în fiecare casă să existe o bibliotecă. Lucrăm la aceasta, vrem ca tot mai mulţi oameni să-şi îmbogăţească casa cu cărţi. Aici, dat fiind faptul că este un salon de carte pentru copii şi adolescenţi, se vând, respectiv, mai mult cărţile pentru aceste categorii de vârstă. În general, sunt solicitate cărţile de literatură artistică. Noi, fiind o librărie online, avem şi comenzi de peste hotare, de la oamenii din diaspora. Ei caută mai mult cărţile scrise de autorii noştri. Astfel, se păstrează o legătură culturală cu casa, cu ţara”, adaugă tânărul.

Avantajul unei librării online este faptul că aceasta poate oferi acces oricărui cititor din lume. „Orice cititor din orice colţ al lumii poate plasa o comandă online şi noi livrăm cartea. Partea grea e să-i aduci pe pagină, în timp ce o librărie propriu-zisă, având un loc bun în oraş, oamenii o văd şi intră chiar fără să-şi fi pus în gând să cumpere o carte. Diferenţa este că de multe ori noi aducem cititorul la cărţi, în timp ce în librăriile fizice, într-un fel, cărţile fiind la vedere, atrag vizitatorii”, mai spune Ion Bargan.

Cum s-au molipsit de cărţi copiii din Stăuceni

Tot la târg l-am întâlnit pe Daniel Melnic. „Am reuşit să-mi cumpăr cartea “Astronomia şi Cosmosul” şi vreau să-mi mai cumpăr o carte despre corpul uman. Am venit împreună cu clasa şi profesoara”, spune, entuziasmat, băiatul.

„Am venit de la Stăuceni, de la Şcoala primară-grădiniţă „Ilie Fulga”. De fapt, am mai fost şi anul trecut şi ne-am molipsit, ca să spunem aşa. E o experienţă nouă şi pentru elevi, că sunt în clasa întâi. Sunt entuziasmaţi, vin cu plăcere, nu se pot decide în care parte s-o apuce. Le place aici. E ceva util. Copiii cumpără cărţi pentru lectură, enciclopedii, în funcţie de interese”, ne spune profesoara Victoria Griţcan.

Alţi copii au preferat să cumpere cărţi despre animale. „Suntem din oraş, am venit cu clasa noastră şi cu o grupă de la grădiniţă, dar încă nu am reuşit să cumpărăm ceva. Vrem să cumpărăm cărţi despre ştiinţă şi animale”, spune Eva Alexei şi porneşte mai departe să cutreiere salonul printre mesele pline cu cărţi, împreună cu colega sa.

564-carte-copii2„Am cumpărat o carte de desenat, cu tancuri. Sunt a doua oară la salon”, spune, mulţumit, Dionis Portofalinîi, care a venit la eveniment tot împreună cu clasa şi colegii.

Scriitorul cu „Vrabia din geantă”

„Realitatea, biografia, fantezia, imaginaţia – toate astea mă inspiră să scriu”, relatează Dumitru Crudu, autorul cărţii-surpriză din acest an: „Vrabia din geantă”.

„Cel mai important lucru în viaţa unui scriitor sunt cărţile şi fiecare carte, de fapt, te relansează ca scriitor, şi fiecare carte înseamnă să-ţi confirmi sau să-ţi pui sub semnul întrebării identitatea de scriitor. Un scriitor există prin cărţi şi cărţile sunt şi prezentul, şi viitorul lui. Sper că viitorul meu să fie cărţile pe care le-am scris”, adaugă Dumitru Crudu.

Întrebat despre diferenţele dintre publicul matur şi copii, Crudu spune că copiii sunt mult mai naturali şi mai direcţi. „După o poveste de-a mea s-a pus în scenă un spectacol la Teatrul Naţional, care se joacă cu sălile pline, şi mă bucură tot timpul să interacţionez cu tinerii, observ că ei au nevoie de poveşti, au nevoie de utopii, vor să viseze, vor să reproducă în realitate o infuzie de vis, şi poate asta se întâmplă şi în textele mele. Copiii sunt mult mai ingenui şi mult mai direcţi, în orice caz”, conchide Crudu.

Cărţi din 120 de ţări

„Este a 20-a ediţie a salonului, deci este una aniversară, importantă pentru noi, şi credem că va fi o ediţie deosebită. Avem mai multe evenimente inedite în cadrul acestui salon, dar şi evenimente tradiţionale, aşa cum este „Cartea-surpriză”, scrisă anul acesta de Dumitru Crudu. Se numeşte „Vrabia din geantă”. Autorul a obţinut premiul „Cartea anului” anul trecut. În cadrul salonului avem mai multe activităţi interactive pentru copii”, spune unul dintre organizatori, prim-director adjunct la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.

„Ni s-au alăturat şi alte instituţii: Biblioteca Municipală, de exemplu, împreună cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj organizează o întrunire a premianţilor în cadrul concursului de lectură „Bătălia cărţilor”, un concurs foarte cunoscut deja. Am invitat anul acesta un tânăr deosebit din Cluj, Victor Miron, un promotor nonconformist al lecturii, care va ţine o conferinţă în cadrul salonului. El va fi implicat şi în alte activităţi, cum ar fi Forumul copiilor, unde se vor oferi premii celor mai buni elevi-autori de eseuri pe tema „Biografia mea de cititor”. Avem reprezentate în expoziţíe peste 120 de edituri din diferite ţări – România, Germania, Franţa, Italia, Rusia, Ungaria. În total, nouă ţări. De asemenea, vor avea loc nenumăratele prezentări de carte, la care copiii au şansa să se întâlnească cu autorii, să ia autografe”, încheie Bejan.