17:20:33 19.04.2024
Stiri

Atenționare! „Schemă de delapidare la Primărie. Chișinăuenii vor fi furați 25 de ani înainte”

Anticorupție 21.04.2016 13:15 Vizualizări2750 Autor: Stela Mihailovici
Atenționare! „Schemă de delapidare la Primărie. Chișinăuenii vor fi furați 25 de ani înainte”


În Chișinău vor fi distribuiți fluturași informativi prin care cetățenii vor fi atenționați că sunt furați de sute de milioane de lei printr-o „schemă de estorcare a banilor”, prin intermediul grandiosului proiect anunțat de Primărie cu privire la parcările cu plată.

Activiștii Victor Chironda și Adrian Filat au prezentat astăzi, într-o conferință de presă, cum urmează să funcționeze schema și cum favorizează autoritățile municipale compania care a câștigat licitația și urmează să primească în arendă pe 25 de ani parcările din capitală.

Tinerii s-au adresat în instanța de judecată pentru a anula contractul de parteneriat public-privat semnat de viceprimarul Nistor Grozavu la finele anului trecut, fără avizarea Consiliului municipal Chișinău.

„Au fost deja trei ședințe de judecată, iar Primăria nu a prezentat elementar contractul pe care l-a semnat. Acest lucru l-a făcut partenerul privat care este parte în dosar. Este lipsă totală de transparență într-un proiect care ne afectează pe noi toți. Suntem 200 de mii de automobiliști și pietoni în Chișinău. Pe 19 mai va fi următoarea ședință la Judecătoria Centru”, a precizat activistul Adrian Filat.

Colegul său, Victor Chironda, a prezentat coincidențele care demonstrează că agentul economic este favorizat și clauzele contractuale ce sunt în detrimentul Primăriei.

„Straniu este că străzile reparate din împrumutul luat de la BERD, care au proiectate locuri de parcare din contul trotuarelor și străzile incluse în proiectul parcărilor cu plată coincid. Conform contractului, compania trebuie din surse proprii să amenajeze aceste locuri de parcare, în schimb, ei le vor primi reparate, cu titlu gratuit pentru 25 de ani, fără a investi niciun bănuț. Ei vor investi doar în sistemul informațional și vor lua 90% din venituri, iar Primăria va cheltui bani pentru întreținerea acestor parcări, curățare, deszăpezire, iluminare și va obține doar 10% din rulajul lunar al companiei”, a declarat Chironda.

Tinerii au făcut și niște calcule. Dacă taxa de parcare va fi de 10 lei pentru o oră, într-o zi firma ar obține 350 de mii de lei. În total, 690 de milioane de lei anual. În 25 de ani, venitul va fi de 750 de milioane de euro, bani ratați în bugetul municipal. Chiar dacă parcările nu vor avea un randament total, venitul companiei ar fi destul de mare.

Firma care a câștigat licitația anunțată de primărie pentru parteneriatul public-privat în cazul parcărilor a fost înregistrată în Viena la 30 de zile după anunțarea licitației de la Chișinău. Fondatori ai firmei sunt alte două companii din Cipru și Malta, zone off-shore unde nu poți afla beneficiarii finali.

„Presupunem că în spatele acestei companii stau funcționari din Primărie, care nu au pierdut oportunitatea să mai facă o schemă pentru extorcarea banilor noștri, pentru ca după ce vor pleca din Primărie să aibă cu ce trăi, iar cetățenii vor plăti de două ori timp de 25 de ani: o dată pentru a întoarce creditul de la BERD și a doua oară când vor parca mașinile”, a punctat Victor Chironda.

Activiștii spun că vor trimite scrisori oficiului european antifraudă al Comisiei Europene „pentru a-i atenționa despre frauda care se face din finanțarea BERD”. Tinerii dau asigurări că nu vor ceda până când nu va fi anulat contractul de parteneriat public-privat semnat de Primărie pe 3 decembrie 2015 și nu vor fi renegociate condițiile, astfel încât acestea să fie în favoarea autorităților municipale și cetățenilor.

Anterior, primarul Dorin Chirtoacă a declarat că a suspendat contractul privind amenajarea parcărilor cu plată până va fi verificată firma înregistrată în Austria și legalitatea licitației organizate de Direcția transport.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md