Verdictul a fost pronunţat astăzi de Curtea Constituţională, după ce a fost sesizată de avocatul parlamentar Tudor Lazăr. Acesta a cerut judecătorilor să se expună dacă prevederile respectă Constituţia.

„Statul trebuie să dispună de instrumente corespunzătoare pentru combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei, dar aceste instrumente trebuie să fie proporţionale scopului urmărit şi ă nu încalce drepturile absolute ale omului”, se arată în sesizarea avocatului parlamentar.

Magistraţii au decis însă că aceste prevederi nu contravin Constituţiei.

Curtea a reţinut faptul că confiscarea extinsă a bunurilor poate fi aplicată doar bunurilor dobândite după intrarea în vigoare a legii – 25 februarie 2014.
 
Într-acelaşi timp, magistraţii au subliniat faptul că responsabilitatea prezentării dovezilor privind dobândirea în mod ilegal a averii îi revine autorităţii care înaintează această pretenţie. Altfel spus, nimeni nu este obligat să-şi dovedească nevinovăţia.

Articolele din Codul Penal al Republicii Moldova Articolul 106. Confiscarea extinsă
    (1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 106 în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea infracţiunilor prevăzute la articolele 158, 165, 206, 2081, 2082, 217–2174, 218–220, 236–240, 243, 248–253, 256, 2603, 2604, 279, 280, 283, 284, 290, 292, 302, 324–329, 3302, 332–3351 şi dacă fapta a fost comisă din interes material. 
    (2) Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
    a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată timp de 5 ani înainte şi după săvârşirea infracţiunii, până la data adoptării sentinţei, depăşeşte substanţial veniturile dobândite licit de aceasta;
    b) instanţa de judecată constată, în baza probelor prezentate în dosar, că bunurile respective provin din activităţi infracţionale de natura celor prevăzute la alin. (1).
    (3) La aplicarea prevederilor alin. (2) se va lua în considerare şi valoarea bunurilor transferate de către persoana condamnată sau de o persoană terţă unui membru de familie, persoanelor juridice asupra cărora persoana condamnată deţine controlul sau altor persoane care ştiau ori trebuiau să ştie despre dobândirea ilicită a bunurilor. 
    (4) La stabilirea diferenţei dintre veniturile licite şi valoarea bunurilor dobândite se va ţine cont de valoarea bunurilor la data dobândirii lor şi de cheltuielile făcute de persoana condamnată, inclusiv de persoanele prevăzute la alin. (3).
    (5)  Dacă bunurile supuse confiscării nu se găsesc sau au fost comasate cu bunurile dobândite licit, în locul lor se confiscă bani şi bunuri care acoperă valoarea acestora.
    (6) Se confiscă, de asemenea, bunurile şi banii obţinuţi din exploatarea sau folosirea bunurilor supuse confiscării, inclusiv bunurile în care au fost transformate sau convertite bunurile provenite din activităţile infracţionale, precum şi veniturile sau foloasele obţinute din aceste bunuri. 
    (7) Confiscarea nu poate depăşi valoarea bunurilor dobândite în perioada prevăzută la alin. (2) lit. a), care excedează nivelului veniturilor licite ale persoanei condamnate.
 

Articolul 330. Îmbogăţirea ilicită
    (1) Deţinerea de către o persoană cu funcţie de răspundere sau de către o persoană publică, personal sau prin intermediul unor terţi, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obţinute licit
    se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
    (2) Aceleaşi acţiuni săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică
    se pedepsesc cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.