Actualitate

George Maior: Cyber-spionii ruşi au atacat România în 2013 pentru a află informaţii secrete

Maior spune că România a fost o ţintă a cyber-spionajului rusesc, alături de SUA, Germania, Estonia, Ucraina şi Georgia. "Ofensivă spionajului rus este dusă cu o determinare şi sofisticare crescute", spune Maior, care adaugă că în 2013 spionajul rus a vrut să acceseze informaţii secrete din România. "SRI a putut să detecteze şi să blocheze aceste atacuri", a scris Maior în articolul din Financial Times.

Capacitatea hackerilor ruşi de a accesa cu succes reţelele informatice ale Departamentului de Stat şi Casei Albe ar trebuie să constituie un semnal de alarmă, scrie autorul, fost director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), citat de Agerpres. Statele Unite şi aliaţii lor din NATO trebuie să răspundă acestor acţiuni prin dezvoltarea unor sisteme mai eficiente de contracarare a acestei ameninţări.

În Europa şi în zona euroatlantică, ofensivă informaţională a Rusiei este condusă cu un grad tot mai ridicat de determinare şi de sofisticare. Este un război inteligent şi modern care merge cu mult dincolo de necesităţile tradiţionale de a cunoaşte intenţiile statelor inamice, care, în opinia preşedintelui rus, Vladimir Puţin, includ orice ţară ce se opune ambiţiilor sale expansioniste, potrivit autorului.

Această se bazează pe o tradiţie a serviciilor ruse de informaţii care datează din perioada Imperiului Ţarist şi include tehnici de lupta politică pe lângă culegerea regulată de informaţii. Poliţia secretă bolşevică, CEKA, le numea "măsuri active" şi le-a folosit pentru promovarea idealurilor revoluţionare în întreagă lume. Ele includeau totul de la asasinatul politic la utilizarea propagandei sub acoperire, continuă George Maior.

Obiectivele tactice ale războiului cibernetic rus depind de circumstanţe. La fel că în cazul atacurilor de anul trecut asupra SUA, atacurile cibernetice lansate în 2013 împotriva României şi a altor ţinte NATO au urmărit accesarea informaţiilor clasificate. SRI a reuşit să detecteze şi să blocheze aceste atacuri. În 2007, un atac cibernetic contra site-urilor guvernamentale din Estonia a căutat să pedepsească această ţară pentru mutarea unor statui ale ostaşilor sovietici. În alte cazuri, scopul a fost propagandistic. Anul acesta, un atac asupra site-urilor guvernamentale din Germania a fost revendicat de grupul autointitulat CyberBerkut care a acuzat sprijinul acordat de Berlin Kievului, comentează diplomatul român.

Aceste operaţiuni sunt doar o parte a unui spectru mult mai larg de măsuri active luate împotriva ţărilor occidentale, care includ finanţarea unor partide politice, crearea de bloguri şi site-uri proruse, manipularea în reţelele de socializare şi folosirea agenţilor de influenţă. Toate servesc obiectivul comun de a scoate din joc presupuşii inamici ai Rusiei prin propagarea disensiunilor şi dezinformare, adaugă fostul director al SRI.

În pofida numeroaselor atacuri informatice contra SUA şi Europei, ţintele primare ale Rusiei rămân statele situate cel mai aproape de graniţele sale. Din acest punct de vedere, atrage atenţia George Maior, strategia lui Puţin este evidenţă: subminarea şi destabilizarea guvernelor alese democratic în ţările vecine, pentru a câştigă acolo influenţă politică, economică şi strategică. Obţinând susţinere internă în aceste ţări pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice, culturale, dar şi al mass-media, Puţin speră să reconstruiască o sfera de influenţă europeană şi să exercite control asupra deciziilor de importantă strategică pentru Rusia. Aceste tactici, că şi războiul informaţional propriu-zis, nu sunt noi, însă utilizarea lor a atins acum un nivel de intensitate nemaivăzut de la momentul culminant al Războiului Rece.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *