Războiul petrolului: Topul ţărilor cu cele mai mari rezerve de ţiţei din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preţul petrolului s-a prăbuşit, după ce marii producători ai lumii nu au reuşit să ajungă la un acord pentru limitarea producţiei, care viza reducerea suprasaturaţiei existente pe piaţa ţiţeiului, ceea ce a dat naştere temerilor că ar putea urma o nouă rundă de scăderi ale tarifelor.

The Telegraph a întocmit clasamentul ţărilor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, state care ar fi afectate în cea mai mare măsură dacă preţurile o iau din nou la vale.

11. Statele Unite: 2,2% (din totalul rezervelor globale de petrol)

America deţine rezerve de 36,5 miliarde de barili de petrol în stare naturală, neprocesat, adică 2,2% din totalul mondial. Majoritatea zăcămintelor se află în Golful Mexic şi în nordul Alaskăi. Deşi SUA se plasează abia pe locul al 11-lea în topul ţărilor deţinătoare de petrol, sunt cel mai mare furnizor de petrol din lume la ora actuală – asigură 15% din necesarul global.

10. Nigeria: 2,2%

Nigeria deţine 2,2% din rezervele de petrol ale lumii, mai exact 37 de miliarde de barili, ceea ce face că ţara africană să fie pe locul 10 în topul statelor deţinătoare de ţiţei. Aproximativ 2,6% din petrolul consumat în lume vine din Nigeria, adică 2,4 milioane de barili pe zi.

9. Libia: 2,9%

Zăcpmanintele de petrol ale Libiei conţin 48,4 miliarde de barili sau 2,9% din rezervele mondiale. Totuşi, Libia vinde doar 515.000 de barili de ţiţei pe zi, adică 0,5% din necesarul global.

8. Emiratele Arabe Unite: 5,8%

Circa 5,8% din rezervele de petrol ale lumii se află în Emiratele Arabe Unite (EAU), ceea ce înseamnă 97,8 miliarde de barili. În prezent, EAU furnizează în jur de 3,5 milioane de barili pe zi, adică 3,7% din consumul global.

7. Rusia: 6,1%

Rusia, al treilea cel mai mare exportator de petrol al lumii, este abia pe locul 7 în topul ţărilor cu cele mai mari rezerve – 6,1% din totalul global, adică 103 miliarde de barili. Totuşi, Rusia furnizează lumii aproape 12% din necesar, mai exact 10,8 milioane de barili pe zi.

6. Kuweit: 6,2%

Ţara din Orientul Mijlociu are rezerve ceva mai mari decât ale Rusiei – 104 miliarde de barili sau 6,2% din totalul mondial. Totuşi, Kuweit exportă doar 3% din petrolul consumat la nivel mondial.

5. Irak: 8,5%

Irak este al cincilea cel mai mare deţinător de petrol din lume, cu 8,5% din rezervele globale sau 144 de miliarde de barili. Vinde circa 3,6% din producţia zilnică de petrol la nivel mondial.

4. Iran: 9,3%

Iranul deţine aproape 158 de miliarde de barili de petrol, ceea ce înseamnă 9,3% din totalul rezervelor lumii. Precum Irak, ţara din Orientul Mijlociu furnizează aproximativ 3,6% pe zi din consumul la nivel global.

3. Canada: 10,2%

Canada produce 4,7% din petrolul folosit în lume, fiind al cincilea cel mai mare furnizor. Este pe locul al treilea în topul ţărilor cu cele mai mare rezerve de ţiţei, deţinând 10,2% din totalul global, adică 172,5 miliarde de barili.

2. Arabia Saudită: 15,9%

Arabia Saudită, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, livrează 12,5% din totalul mondial, altfel spus 11,6 milioane de barili pe zi. Arabia Saudită are rezerve de 268 de miliarde de barili, adică 15,9% din totalul global.

1. Venezuela: 17,7%

Venezuela este responsabilă pentru mai puţin de 3% din aprovizionarea globală cu petrol, deşi deţine 17,7% din rezervele lumii. Asta înseamnă 298 de miliarde de barili, cantitate de două ori mai mare decât a Irakului şi de opt ori mai mare în comparaţie cu Statele Unite. Câştigurile din exportul petrolului reprezintă cea mai mare parte din PIB-ul Venezuelei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...