Reacții după investigația RISE: Filip cere verificarea pieții farmaceutice

Premierul Pavel Filip a solicitat azi,  în cadrul ședinței Guvernului, Procuraturii, Centrului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății, verificarea riguroasă a pieței farmaceutice din țară, în special a schemelor unde sunt implicați funcționarii.

Reacția oficialului vine după publicarea unei investigații jurnalistice publicate de Rise Moldova.

„În investigație se menționează schemele ilegale utilizate pe piața farmaceutică din Moldova, făcându-se referire la țara vecină Ucraina și România. Totodată, s-a menționat de unele scheme unde sunt implicate funcționari. Rugămintea mea este ca organele competente să verifice în comun, sub aspect penal, toate datele din investigația jurnalistică, astfel încât după finalizare să prezentăm publicului datele într-o conferință de presă. Vă rog să avem clariate și să avem un răspuns în urma acestei investigații”, a precizat Filip, citat de Realitatea.

Potrivit investigației Rise Moldova, cel mai important jucător de pe piața farmaceutică din Republica Moldova se află în vizorul procurorilor din Bosnia și Herțegovina. Anchetatorii bosniaci califică drept suspecte o serie de tranzacții derulate între compania farmaceutică Bosnalijek și directorul Dita Estfarm-Moldova și soția acestuia. Pe circuitul financiar au fost incluse companii offshore și contracte de consultanță.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.