Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

19 Aprilie, 2024

ANRCETI a făcut publice bilanţul activităţii desfășurate în anul 2015 şi priorităţile sale pentru anul 2016

Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) consideră că, în anul 2015, echipa ANRCETI a înregistrat unele realizări notabile, reușind, totodată, să pună baza unor proiecte noi pentru anul 2016 care au menirea să încurajeze concurența și să stimuleze investițiile în infrastructura comunicațiilor electronice în beneficiul consumatorilor de servicii. Această concluzie este expusă în prefața Raportului de activitate al ANRCETI pentru anul 2015 care a fost publicat astăzi pe pagina sa web oficială www.anrceti.md.

Documentul conține 10 capitole care detaliază principalele activităţi ale ANRCETI în anul trecut, cele mai importante acte de reglementare emise de ea și impactul acestora asupra pieţei de comunicații electronice, precum şi priorităţile autorității de reglementare pentru anul curent.

În prefața Raportului, directorul ANRCETI, Grigore Varanița, menționează trei acțiuni ale ANRCETI care pot fi calificate drept cele mai importante din punct de vedere al impactului acestora asupra pieței. Este vorba de finalizarea ciclului trei al analizei pieţelor relevante în vederea remedierii situaţiei concurenţiale pe aceste pieţe; organizarea, în premieră, a concursului pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvenţelor radio disponibile în benzile 800, 900, 2100, 2600 şi 3400 - 3800 MHz; adoptarea actelor de reglementare necesare pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio în banda 470 - 694 MHz pentru organizarea și operarea multiplexelor naționale de televiziune digitală terestră (A și B) și eliberarea licențelor respective. Varanița a precizat că prin acordarea acestor licențe ANRCETI a creat condițiile necesare pentru buna desfășurare a tranziției de la televiziunea analogică la cea digitală.

Cu referință la concursul sus-menționat, Grigore Varanița a relevat că deși la concurs a participat un singur furnizor (SA ”Orange Moldova”) și el s-a încheiat, conform procedurii stabilite, cu desemnarea acestuia în calitate de câștigător și eliberarea a două licențe solicitate de furnizor, ANRCETI a acumulat experiența cuvenită pentru desfășurarea unui concurs de acest gen, experiență care o va ajuta în organizarea concursurilor programate pentru anul 2016.

Totodată, Varanița a subliniat importanța aprobării de către ANRCETI în viitorul apropiat a actelor de reglementare necesare pentru implementarea Serviciului de urgență 112.

În același context, Grigore Varanița a menționat că prioritatea nr. 1 a ANRCETI pentru anul 2016 este implementarea Legii privind accesul pe proprietăți și utilizarea partajată a infrastructurii asociate rețelelor publice de comunicații electronice, care a intrat în vigoare la 15 aprilie curent, și a noii Legi a comunicațiilor poștale, aprobată recent de Parlament. Ambele legi stabilesc atribuții noi pentru ANRCETI în vederea implementării acestora, atribuții care vor necesita implicare și eforturi mari din partea echipei noastre, a estimat directorul ANRCETI.

ANRCETI elaborează și publică anual, până în data de 30 aprilie, rapoarte privind activitatea sa şi evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în anul precedent. ANRCETI face acest exerciţiu pentru a informa publicul despre acţiunile şi măsurile luate de ea în vederea încurajării concurenţei şi protejării drepturilor consumatorilor de servicii, precum și despre situaţia și perspectivele dezvoltării pieţei serviciilor de comunicaţii electronice. Raportul „Evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în anul 2015” a fost prezentat la 14 aprilie în cadrul unei conferințe de presă și este publicat pe pagina web oficială a ANRCETI.

20 aprilie 2016

Ultima actualizare: 20/04/2016