Linkuri accesibilitate

Înaintea protestului de duminică: activiștii Platformei DA susțin că sunt intimidați


La protestul Platformei „DA” din ianuarie 2016
La protestul Platformei „DA” din ianuarie 2016

Organizatorii dau asigurări că protestul va fi unul paşnic, în limitele legii, dar nu exclud prezența provocatorilor.

Au mai rămas câteva zile până la mult-discutata demonstrație de protest antiguvernamentală programată pentru 24 aprilie în Piața Marii Adunări Naționale, la care participanții ar urma să ceară ținerea de alegeri parlamentare odată cu cele prezidențiale, la toamnă. Marți organizatorii protestului au organizat o conferință de presă pentru a-și îndemna suporterii să iasă în stradă în număr mare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct

Activiştii Platformei „Demnitate şi Adevăr” au anunţat cum ar urma să se desfășoare mitingul antiguvernamental de duminică, la care au anunţat că se alătură mai mulţi reprezentaţi ai societăţii civile şi formaţiunea condusă de Renato Usatîi. Organizatorii dau asigurări că protestul va fi unul paşnic, în limitele legii, dar nu exclud prezența provocatorilor. Protestul ar putea continua şi noaptea sau chiar câteva zile, dacă nu va fi îndeplinită revendicarea de bază şi anume dizolvarea Parlamentului, iar, în consecinţă, declanşarea alegerilor anticipate. Unul dintre fruntașii Platformei, Chiril Moţpan:

„De felul în care vor acţiona guvernarea, organele de drept, oricine este implicat în organizarea şi menţinerea ordinii publice depinde cum se va desfăşura manifestaţia noastră. Sunt sigur că nu ne vor provoca şi vom reuşi să manifestăm ca şi altă dată. Chiar dacă vom decide să rămânem zile la rând, vom decide-o împreună cu cetăţenii şi ne vom strădui să o facem în cadrul legal.”

Chiril Moţpan a spus ca a primit asigurări de la Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, că poliţia va facilita deplasarea spre Chişinău a manifestanților veniţi din raioane, pe cinci trasee prestabilite. Chiar şi aşa organizatorii au îndemnat oamenii să vină la Chişinău cu câteva zile înainte de protest, întrucât, zic ei, liniile de autobuze interurbane ar putea fi sistate. Activiştii Platformei s-au plâns că ar întâmpina şi unele dificultăţi, artificial create, spun ei, în speranţa că oamenii vor renunţa la protest. Potrivit organizatorilor, unii activişti au semnalat că ar fi împiedicați să distribuie afişe care îndeamnă la protest, alţii că ar fi intimidaţi de colaboratorii poliţiei.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, vorbind recent la o emisiune televizată, a negat că în raioane oamenii ar fi intimidați şi că vor fi împiedicați să vină la protest.

„Nimeni nu este intimidat şi nu se umblă pe la casele oamenilor pentru a fi intimidaţi. Nu intimidăm populaţia şi rog pe cei care manipulează, vehiculează cu astfel de declaraţii să nu ducă lumea în eroare. Suntem învinuiţi că oprim lumea, nu este aşa ceva. Pe data de 24 lumea nu va fi stopată pe străzi sau pe drumurile naţionale atunci când vor veni încoace.”

Ministrul Jizdan a dat asigurări că poliţia va menţine situaţia sub control şi că ar fi pregătită să facă faţă inclusiv eventualelor dezordini în masă.

În jur de 20 de activişti ai Platformei „Demnitate şi Adevăr” au pichetat astăzi sediul Ministerului de Interne (MAI) îndemnând poliţia să nu „împiedice” cetăţenii să participe la protestul antiguvernamental de duminică. Un flash-mob similar va avea loc, miercuri, la sediul SIS, iar, joi, la brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG