Tănase: Excluderea imunităţii este o „ameninţare directă la adresa opoziţiei parlamentare”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, are o opinia separată cu privire la Avizul pozitiv dat ieri de Curtea Constituțională, referitor la proiectul de lege privind ridicarea imunităţii parlamentare.

Potrivit lui Tănase, în contextul particular al Republicii Moldova, vulnerabilizarea parlamentarilor în raport cu organele represive ale statului riscă să afecteze esența parlamentarismului, ca sistem în care Parlamentul ales de popor influențează şi controlează celelalte organe ale statului.

„În final, am putea să ajungem să constatăm că nu vom mai avea parlamentarism ca atare, dar nici parlamentari integri”, spune președintele CC.

Acesta este de părere că ridicarea imunității parlamentare nu ar fi în folosul opoziţiei parlamentare, întrucât în ultimul deceniu Procuratura Generală a cerut ridicarea imunităţii parlamentare exclusiv în privinţa deputaţilor care reprezentau opoziţia parlamentară.

„După cum rezultă din datele statistice expuse în Opinia separată la Avizul din 25 noiembrie 2011, în ultimul deceniu Procuratura Generală a cerut ridicarea imunităţii parlamentare exclusiv în privinţa deputaţilor care reprezentau opoziţia parlamentară. Între timp, s-a înregistrat un singur caz când a fost ridicată imunitatea unui deputat ce făcea parte din majoritatea parlamentară. În ultimii 6 ani, Procuratura a cerut doar de două ori ridicarea imunității parlamentare, într-un caz fiind acceptată şi în altul refuzată. Din aceste date statistice rezultă univoc că imunitatea parlamentară nu constituie un impediment pentru urmărirea penală a parlamentarilor”, spune Tănase.

În contextul politic actual, ţinându-se cont de nivelul de cultură politică, gradul de democraţie şi starea justiţiei din ţară, președintele CC spune că „excluderea imunităţii parlamentare ar reprezenta nu doar o suprimare a unor garanţii oferite de Constituţie parlamentarului pentru exercitarea unei părţi a suveranităţii naţionale, dar și o ameninţare directă la adresa opoziţiei parlamentare şi a pluralismului politic în general”.

Curtea Constituţională a avizat luni pozitiv proiectului de lege privind ridicarea imunităţii parlamentare. Astfel, articolul 70 din Constituţia Republicii Moldova poate fi modificat, cu excluderea cuvintelor „și imunității”.

Potrivit Curţii, proiectul trebuie să fie votat în Parlament de minimul 2/3 din deputați pentru a putea intra în vigoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...