Comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, s-a aflat marţi în Grecia pentru semnarea primelor contracte de asistenţă, fondurile urmând să se îndrepte spre Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Crucea Roşie Internaţională şi alte şase organizaţii. 

Banii vor ajuta la furnizarea de alimente, asistenţă medicală, condiţii de igienă mai bune şi cazare temporară pentru zecile de mii de migranţi aflaţi pe teritoriul Greciei, a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat. 

„Trebuie să restabilim condiţii de trai demne pentru refugiaţi şi migranţi în Europa cât mai rapid posibil”, a declarat comisarul Stylianides, precizând că Grecia găzduieşte 50.000 de migranţi, după ce un număr dublu au traversat ţara în acest an. 

„Criza umanitară din Grecia este o criză umanitară europeană care, în fapt, îşi are originea într-o problemă europeană”, a subliniat, la rândul său, ministrul grec al migraţiei, Ioannis Mouzalas. 

Tot marţi, Comisia Europeană a aprobat alocarea a 110 milioane de euro pentru asistarea migranţilor şi refugiaţilor în Turcia, din totalul de 3 miliarde de euro ale facilităţii convenite în cadrul acordului cu Ankara. 

Din cele 110 milioane de euro, 60 de milioane vor fi destinate furnizării de alimente, asistenţă medicală şi cazare pentru migranţii care au fost returnaţi din Grecia în baza acordului UE-Turcia. Restul de 50 de milioane de euro vor acoperi nevoile urgente ale refugiaţilor sirieni în Turcia, a mai precizat executivul comunitar.