Un spaniol care a prejudiciat bugetul Spaniei cu 20 mil. euro, reţinut în Corjova, raionul Criuleni

Roca Samper Jorge Ignacio, un spaniol în vârstă de 47 de ani cercetat penal în ţara de origine pentru că a prejudiciat bugetul public spaniol cu peste 20 milioane de euro, a fost reţinut în localitatea Corjova, raionul Criuleni. Mai mult,  autorităţile de la Chişinău au decis extrădarea acestuia, pe 15 aprilie, spaniolul fiind preluat de pe Aeroportul Internațional Chișinău de doi ofițeri de poliție spanioli.

Astfel, în perioada 2008-2010, Roca Samper Jorge Ignacio în vârstă de 47 de ani a fost cercetat penal în ţara de origine pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari, prejudiciind, astfel, bugetul public spaniol cu peste 20 milioane de euro. Pentru infracţiunile comise pe teritoriul Spaniei, Roca Samper Jorge Ignacio a fost anunţat în căutare internaţională de către organele competente din Madrid, pentru reţinere şi extrădare.

În procesul investigaţiilor, pe 1 mai 2015 la domiciliul lui Roca Samper Jorge Ignacio din localitatea Corjova, Criuleni au fost efectuate percheziţii, în cadrul cărora s-au stabilit şi ridicat acte false (livret militar, acte de stare civilă moldoveneşti), precum şi actele de stare civilă pe numele său adevărat Roca Samper Jorge Ignacio.

În consecinţă, Roca Samper Jorge Ignacio a fost reţinut, ulterior arestat, iar pentru comiterea acestei infracţiuni – condamnat cu privaţiune de libertate pe un termen de 10 luni.

După ispăşirea pedepsei, la data de 1 aprilie, curent Roca Samper Jorge Ignacio a fost reţinut pe procedura de extrădare, supus procedurii ulterioare în acest sens, iar la 15 aprilie a fost extrădat, fiind preluat de către autorităţile spaniole, părăsind Republica Moldova prin aeroportul internaţional Chişinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.