Galaxy-uri, iPad-uri și altă tehnică în valoare de 100 mii lei, confiscate

Colaboratorii postului vamal Leuşeni au anihilat o tentativă de punere în liberă circulaţie a unui lot comercial de ceasuri, telefoane mobile şi tablete.

La pista de control „intrare în RM”, pentru efectuarea controlului regulamentar, s-a prezentat un mijloc de transport de model „Chrysler”, înmatriculat în Republica Moldova, la volanul căruia se afla un moldovean în vârstă de 35 ani. Autocarul care efectua cursa regulată Praga-Chişinău, avea la bord 14 pasageri şi transporta colete şi transmisiuni neînsoţite.

Conform procedurii, şoferul si pasagerii din autocar au depus declarații vamale tipizate DV-6. Mijlocul de transport a fost redirecţionat pe culoarul roşu, care presupune un control minuţios.

Ca rezultat al controlului fizic detaliat, în frigiderul de lângă scaunul șoferului au fost depistate 10 ceasuri: 6 ceasuri ”Garmin Fenix 3”; 2 ceasuri ”Garmin Fenix 3HR”; un ceas ”Garmin Forerunner 230” și unul ”Casio G-Shock”, iar în frigiderul de lângă scara de la intrarea al autocarului au fost găsite tăinuite de controlul vamal iPad-uri: Air 2 de 128 GB și iPad Air 2 de 64 GB. Ulterior, într-o geantă care se afla pe scaunul pasagerului din spatele șoferului au fost depistate telefoane mobile: Samsung Galaxy S6 32GB și iPhone 5S 16GB, toate nedeclarate.

În cadrul investigațiilor preliminare a fost stabilit că marfa aparține unui pasager, originar din or. Chișinău, în vârstă de 60 ani. Concomitent, a fost constatată și complicitatea șoferului.

Valoarea exactă a lotului de marfă urmează a fi stabilită, însă conform evaluării preventive, aceasta se estimează la circa 100 mii lei. Bărbatul care a încercat să introducă mărfuri prin dosirea acestora de controlul vamal, este pasibil de dosar penal, în temeiul art. 248, Cod Penal al RM.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.