Nume
Parola
Vizualizări: 4424
Lansarea primului sistem de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă
19 Aprilie 2016 — CE: Lansarea sistemului de încălzire pe biomasă la grădiniţa din satul Ciumai, raionul Taraclia, investiţie asigurată din fonduri europene.

CINE: Conducerea Delegaţiei Uniunii Europene, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, autorităţile raionale şi locale.

UNDE: satul Ciumai, raionul Taraclia.

CÎND: Miercuri, 20 aprilie, ora 11:00.

IMPORTANT: Grădiniţa din Ciumai este cea de-a doua instituţie din comunitate încălzită cu energie verde după şcoala profesională ce a fost conectată la energia din biomasă în 2014, în prima etapă a Proiectului Energie şi Biomasă. Graţie avantajelor resimţite de şcoala profesională, comunitatea a dorit extinderea proiectului pe biomasă şi la grădiniţa din comunitate. Astfel, cei 152 de copii şi educatori vor resimţi avantajele încălzirii sigure, cu energie curată, produsă în ţara lor. Centrala termică are o capacitate de 150 kW şi va încălzi o suprafaţă de aproape 1.200 m2.

Grădiniţa din satul Ciumai este beneficiară a mai multor proiecte investiţionale. Copiii şi personalul instituţiei au acces la apă caldă produsă de la colectoarele solare instalate din fonduri europene. Mai nou, clădirea instituţiei va fi renovată datorită grantului oferit de Guvernul României.

Cu sprijinul Proiectului Energie şi Biomasă, în 11 instituţii publice din raionul Taraclia sunt instalate sisteme de încălzire pe biomasă (satele Ciumai, Cairaclia, Novoseolovca, Cealîc, Albota de Jos, Budai, Corten, Sofievca şi oraşul Taraclia ). Investiţia totală a Proiectului Energie și Biomasă în raionul Taraclia este de circa 660,627 EUR, asigurată din fonduri europene, contribuția comunităţilor constituind 106,528 EUR.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În prima sa etapă, 2011-2014, proiectul a avut un buget total de 14.56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 mln. Euro) şi PNUD Moldova (560 mii Euro).


Proiectul Energie şi Biomasă asigură transport jurnaliştilor. Vă rugăm să confirmaţi până marţi, 19 aprilie, 14.00, dorinţa de a merge cu transportul nostru: pe mail ina.zglavuta@undp.org sau la telefon (022 839985; 069141006).