O misiune chineză a reușit să dezvolte embrioni în spațiul cosmic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un eșantion de 6.000 de embrioni de șoareci trimiși în spațiu cu o misiune științifică chineză fără oameni la bord, SJ-10, a evoluat după 80 de ore în cosmos, potrivit primelor rezultate obținute de cercetători, scrie Agerpres.

„Este un pas uriaș” în studierea posibilității de dezvoltare a vieții în medii de microgravitație, au afirmat specialiștii chinezi, după analizarea fotografiilor de înaltă rezoluție, realizate din patru în patru ore. Acestea au arătat că embrionii, care inițial erau formați doar din două celule, au evoluat și, în numai trei zile, au ajuns în stadiul de blastocite, formă în care pot fi implantați în uter în cursul procesului de reproducere asistată.

„Am reușit, în sfârșit, să ne convingem că pasul cel mai important al procesului nostru de reproducere, dezvoltarea inițială a embrionilor, este posibil în spațiul cosmic”, a explicat zoologul Duan Enkui, coorodonatorul colectivului care a efectuat acest experiment.

„Rasa umană este încă foarte departe de momentul în care va putea coloniza spațiul, dar, înainte de aceasta, trebuie să fim convinși că putem să supraviețuim și să ne reproducem în cosmos în aceeași formă ca pe Terra”, a mai spus el.

În 1996, o misiune similară a agenției spațiale americane (NASA), STS-80, a trimis în cosmos 49 de embrioni de șoareci, dar niciunul dintre aceștia nu s-a dezvoltat în noile condiții. Zece ani mai târziu, China a făcut o încercare de acest gen, cu laboratorul spațial SJ-8, dar și aceea a eșuat.

Misiunea SJ-10 a fost lansată la 6 aprilie și are ca obiectiv, printre altele, studierea microgravității, precum și a a efectelor radiației spațiale asupra genelor unui tip de muscă sau asupra unor celule de șobolan.

„Este un pas mic pentru embrionii de șoarece, dar un pas mare pentru reproducerea umană”, a declarat Aaron Hsueh, de la Universitatea Stanford, din SUA, parafrazând cuvintele rostite de astronautul american Neil Armostrong în 1969, când a devenit primul om care a pășit pe Lună.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...