Astfel, Executivul englez îşi propune să ajute ţara noastră în parcursul de reforme cu expertiză de specialitate. Cere în schimb de la clasa politică determinare şi rezultate concrete. 

Consultanţa de specialitate va fi acordată pentru sectoarele bancar şi energetic, consolidarea statului de drept, reforma justiţiei, mediul de afaceri, reforma sistemului fiscal, gestionarea finanţelor publice, combaterea corupţiei şi consolidarea mass-mediei independente. 

„Au existat turbulenţe politice în Moldova care nu au ajutat. Noi vom oferi asistenţă pentru a ajuta ţara să implementeze reforme dure, dar necesare, să îmbunătăţească economia, să combată corupţia şi să-şi servească mai bine poporul. Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu UE. În pofida acestui fapt, rămân provocări reale şi riscuri; riscuri de instabilitate, sărăcie, capacitate instituţională şi corupţie. Moldova are nevoie de reforme pentru a îmbunătăţi transparenţa şi supravegherea în bănci, astfel încât scandalul bancar de un miliard să nu se repete”, a declarat şeful Serviciului diplomatic al Marii Britanii, Simon McDonald.

„În mod cert, în trecut reformele au fost mimate. Consecinţele vor fi negative în cazul în care acestea nu vor fi implementate. În numele viitorului acestei ţări, reformele trebuie implementate”, a adăugat ambasadorul Marii Britanii în Moldova, Phil Batson.

Un rol important în accelerarea procesului de reforme îl au societatea civilă şi mass-media, subliniază diplomaţii englezi. 

„Presiunea pe autorităţi în ceea ce priveşte reformele trebuie menţinută. Cetăţenii trebuie să responsabilizeze deputaţii, să le pună întrebări. Pentru asta sunt plătiţi parlamentarii, să reprezinte oamenii. Fără taxele voastre, ei nu ar primi salariu. O altă modalitate ca cetăţenii să se facă auziţi este prin intermediul consiliilor locale. Oamenii din Moldova sunt cei care trebuie să decidă ce vor să facă, dar ei trebuie să îşi facă vocea auzită într-un mod paşnic şi constructiv”, a menţionat ambasadorul Marii Britanii în Moldova.

„Societatea civilă şi mass-media au un rol-cheie în promovarea reformelor şi combaterea corupţiei prin responsabilizarea guvernării. Încurajez partidele politice, instituţiile publice şi toate părţile interesate să contribuie constructiv la implementarea reformelor. Moldova nu este singură în procesul de implementare a reformelor. Asistenţă importantă este legată de agenda de reforme. Totuşi, această asistenţă va depinde mult de cum Moldova îşi va pune în aplicare angajamentele”, a accentuat şeful Serviciului diplomatic al Marii Britanii, Simon McDonald.

În timp ce oficialii britanici afirmă că reluarea asistenţei financiare este posibilă doar în cazul unor rezultate concrete, autorităţile de la Chişinău sugerează că au nevoie mai întâi de bani. 

„Sigur că pe parcursul anului vom avea eforturi conjugate ca să demonstrăm că Guvernul este determinat de a face reforme, dar reforme susţinute financiar din partea donatorilor”, a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc.

Valoarea proiectelor de asistenţă de care va beneficia Republica Moldova în următorii doi ani se ridică la peste 112 milioane de lei. Fondul pentru Buna Guvernare este un program lansat de Executivul britanic pentru a susţine parcursul democratic în Moldova, Ucraina, Georgia, Bosnia şi Herţegovina şi Serbia.