02:02:42 25.04.2024
Stiri

Iubiri celebre // „Mitul Gică Petrescu se confundă cu bucuria muzicii...”

Social 17.04.2016 18:05 Vizualizări1852 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // „Mitul Gică Petrescu se confundă cu bucuria muzicii...”

Mari artiști ai muzicii românești // Și-a divinizat soția

Viața lui Gică Petrescu a fost una liniștită, însoțită de cântece de petrecere. A cântat în fața unor personalități precum Regele Mihai sau Louis Armstrong. A avut un repertoriu vast şi o carieră foarte lungă. CD-urile lui s-au vândut în zeci de mii de exemplare, fiecare. Este decorat cu „Steaua României în grad de cavaler”.

Radioul l-a făcut om

A debutat încă la liceu într-o formaţie de muzică uşoară. A cântat vreo doi ani la Pucioasa, apoi la un restaurant lângă Gara de Nord. Acolo cânta şi Maria Tănase. Marea lansare, însă, a fost la radio. Obişnuia să spună că radioul l-a făcut om. A stat cu microfonul în mână aproape 70 de ani.

Romanța - limba maternă

Avea 18 ani și cu mult curaj atacă eșalonul de aur al idolilor de atunci ai scenelor din localurile de muzică - Cristian Vasile, Titi Botez sau Jean Moscopol. Figurează în programele de radio. Numele lui se impune tot mai mult.

Supus unui examen sever, este admis ca solist în celebra Orchestră de jazz a lui Dinu Șerbănescu. Întâlnirea cu marele muzician e decisivă profesional. Descoperă că romanța este limba sa maternă.

Războiul, agendă încărcată

În 1939 este invitat într-un turneu de înregistrări în Germania. Se cânta și se dansa pe ritmuri de tango, rumba, foxtrot și charleston. Odată cu începerea războiului, aleargă zilnic între regimentul IV Moto din Străulești, Radio pentru „Ora răniților”, concertele cu Dinu Șerbănescu, estrada unui restaurant, scena Teatrului de Revistă și spectacolele cu răniți.

Iubirea vieții

Gică și Cezarina s-au întâlnit la Teatrul de Revistă. La cei 35 de ani ai săi, cu toată celebritatea, suferea de timiditate. Repetițiile de la teatru le-au dat ocazia să se apropie unul de celălalt.

Ea mai fusese căsătorită o dată cu fostul prefect al Bucureștiului, Pichi Vasiliu, condamnat la moarte și executat alături de mareșalul Antonescu. Tatăl artistului nu a simpatizat-o deloc pe Cezarina și îi spunea fiului că această femeie, obișnuită cu o viață luxoasă, îi va mânca banii și îi va ruina cariera.

Însă ea a fost îngerul lui păzitor. Povestea lor este una dintre cele mai tulburătoare istorii de dragoste ale românilor. Un singur necaz le-a umbrit dragostea: ei n-au avut copii.

Secretele lui Gică Petrescu

Nu l-a egalat nimeni. Toată lumea se întreba cum de a rezistat atât. Avea secretele lui: era foarte riguros şi nu a făcut niciodată excese. Nu a fumat şi nu a băut.

Însă cel mai mare secret al lui pare să fi fost femeia care i-a fost alături întotdeauna. „S-au iubit nebuneşte şi s-au înţeles foarte bine. El nu mergea nicăieri fără ea. Erau nedespărţiţi şi părerea mea e că ea îi era superioară lui Gică”, crede muzicologul Viorel Cosma.

Nimic nu mai contează

Au fost împreună 34 de ani. După moartea ei, în august 1989, a refuzat mult timp să susțină spectacole. Nu și-a revenit niciodată. „Dacă Ea nu mai e, nimic nu mai contează”, ar fi spus marele maestru.

O parte din el moare odată cu ea. O perioadă nu mai urcă pe scenă şi nu mai apare pe micul ecran, făcând efortul de a-şi păstra cota de strălucire, dar cochetăria cultivată de Cezarina va păli din an în an.

„Inimă, de ce nu vrei să îmbătrâneşti?"

După ce femeia pe care a iubit-o a trecut în eternitate, viața lui s-a schimbat radical. Dintr-un om vesel, marele artist a devenit din ce în ce mai singuratic și mai retras.

Bolnav, se autoizolează într-o singurătate în care admite doar 4-5 prieteni foarte apropiați. Îi lipsesc scena și respirația vie a publicului.

Pe 18 iunie 2006, în cadrul galei „Premiile muzicale Radio România Actualități” era programat un premiu special („Cântecul e viața mea”), dedicat lui Gică Petrescu. Cântărețul a murit chiar în dimineața aceleiași zile, avea 91 de ani.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md