Exporturile Moldovei, în continuă scădere; UE – principala piață de desfacere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Exporturile Republicii Moldova continuă să scadă dramatic, pentru al doilea an consecutiv. Astfel, în primele două luni ale anului 2016, țara noastră a exportat produse în valoare de doar 255 de milioane de dolari.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, exporturile au scăzut cu 18,5%. Și mai dramatic este faptul că, comparând cu exporturile din aceeași perioadă a anului 2014, atestăm o scădere de aproape 40%.

Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 155 de milioane de dolari (61,1% din total exporturi), fiind în scădere cu 29,3% faţă de ianuarie-februarie 2015, care a determinat reducerea pe total exporturi cu 20,6%.

Reexporturile de mărfuri au avut o valoare de 99,3 milioane de dolari, care echivalează cu o cotă de 38,9% în total exporturi. Comparativ cu ianuarie-februarie 2015 reexporturile de mărfuri s-au majorat cu 7,1%, atenuând astfel diminuarea pe total exporturi cu 2,1%.

Uniunea Europeană rămâne principala piață de desfacere pentru produsele moldovenești. Peste 65% din exporturi (167 de milioane de dolari) au mers în UE.

Țara în care Republica Moldova a exportat cel mai mult este România, în care au mers mărfuri în valoare de aproape 60 de milioane de dolari.

În CSI țara noastră a exportat mărfuri în valoare de 48 de milioane de dolari, în scădere cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...