Frecvenţa deplasărilor de vehicule, personal şi echipamente pe situl de la Punggye-ri s-a dublat sau chiar triplat din luna martie, relatează agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, care citează surse guvernamentale.

Regimul de la Phenian pregăteşte pentru începutul lunii mai un congres al partidului unic, prima reuniune de acest fel în ultimii 36 de ani. Prin urmare, numeroşi observatori cred că preşedintele Kim Jong-un va încerca cu această ocazie să evidenţieze 'succesul' programului nuclear nord-coreean, astfel că un test nuclear chiar înaintea congresului este de luat în calcul.

Responsabilii citaţi de agenţia Yonhap estimează că vehiculele care vin şi pleacă de la Punggye-ri transportă cel mai probabil tehnicieni specializaţi în sectorul nuclear.

Un eventual al cincilea test nuclear reuşit ar putea eclipsa eşecul stânjenitor de vineri, când a eşuat lansarea unei rachete cu rază medie de acţiune chiar atunci când se aniversa ziua de naştere a lui Kim Ir-sen, fondatorul actualului regim de la Phenian.

Coreea de Nord a susţinut în ultimele luni că a înregistrat o serie de progrese în programul nuclear şi în cel de rachete balistice, ambele interzise prin rezoluţiile ONU. Armata nord-coreeană pretinde în mod special că a reuşit să miniaturizeze capetele termonucleare ce pot fi amplasate pe rachetele balistice şi care i-ar permite astfel să aplice principiul descurajării nucleare.

Situaţia în peninsula coreeană s-a degradat considerabil după al patrulea test nuclear desfăşurat de Phenian pe 6 ianuarie, test urmat în luna februarie de lansarea unei rachete pentru plasarea unui satelit pe orbită, această ultimă acţiune fiind considerată de fapt un test cu rachetă balistică. Prin urmare, la începutul lui martie Consiliul de Securitate a adoptat cele mai severe sancţiuni impuse până în prezent Coreii de Nord.