Scrutinul local din 14 iunie : Cel mai scump de până acum – în lei. Mai ieftin decât în 2011- în dolari

Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Finanţelor circa 90 milioane lei pentru organizarea scrutinului local din 14 iunie, însă Guvernul a decis să aloce în acest scop circa 65 de milioane de lei.

Chiar şi în aceste condiţii suma alocată este cea mai mare până acum pentru organizarea unui scrutin electoral în R.Moldova. Dacă este să luăm în calcul raportul leu-dolar, scrutinul local va fi mai ieftin decât cel din 2011.

„Devizul de cheltuieli întocmit de CEC pentru scrutinul din luna iunie a atins 90 milioane lei, Ministerul Finanţelor a decis să aloce 65 mil. lei. Mai exact, am primit 73 mil. lei, dar aproximativ 8 mil. vor fi cheltuieli operaţionale ale CEC şi ale Centrului de Instruire de pe lângă CEC pe parcursul unul an”, a declarat Iurie Ciocan ieri după şedinţa organului electoral.

Potrivit lui Ciocan, în cazul în care 65 mil de lei nu vor fi suficiente pentru desfăşurarea scrutinului, atunci Guvernul va aloca suma necesară din Fondul de Rezervă.

În acelaşi timp, preşedintele CEC-ului a atenţionat că practica demonstrează că alegerile locale sunt mai scumpe decât cele parlamentare. Spre comparaţie, scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014 a costat 52 milioane lei.

„Este vorba de mai mulţi concurenţi, se tipăresc de patru ori mai multe buletine, avem cu un organ electoral mai mult – consiliile electorale de nivelul I”, a explicat, în aceeaşi zi , dar mai târziu la emisiunea TV de la portalul Unimedia, Iurie Ciocan.

Totuşi, în pofida faptului că pentru scrutinul local din 2015 urmează a fi alocată cea mai mare sumă de până acum circa 65 mil de lei (spre comparaţie în 2011 a fost alocată 58, 2 mil.lei, în 2007 -33,9 mil. lei), dacă facem un raport al leului în raport cu dolarul, atunci scrutinul din iunie va fi cu 1,3 mil dolari mai ieftin decât cel de acum patru ani.

Astfel, cele 58,2 mil.lei alocate pentru alegerile de acum patru ani, la 8 aprilie 2011- atunci când a apărut decizia CEC în MO valorau 4,9 milioane de dolari sau 3,4 mil de euro. Dacă convertim suma de 65 milioane de lei alocate pentru scrutinul din iunie 2015 la aceeaşi dată de 8 aprilie 2015-obţinem 3,6 milioane de dolari sau 3,3 mil de euro. Adică în valută străină, scrutinul electoral din vară va fi mai ieftin decât cel din 2014.

De altfel, preşedintele CEC a opinat că alegerile din 14 iunie ar putea mai ieftine chiar şi lei, întrucât la ultimele scrutine electorale CEC a reuşit să facă economii. De exemplu, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, pentru care au fost alocate 52 mil de lei, CEC a economisit circa 6 milioane de lei, banii fiind returnaţi în bugetul de stat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.