04:35:06 19.04.2024
Stiri

PREMIERĂ // Un actor cunoscut va avea rol DUBLU într-o nouă comedie, jucată la Chișinău

Social 16.04.2016 13:50 Vizualizări2107 Autor: Victoria Bortă
PREMIERĂ // Un actor cunoscut va avea rol DUBLU într-o nouă comedie, jucată la Chișinău


După ce ne-a făcut să râdem de-atâtea ori cu rolurile sale comice, actorul Petru Oistric ne uimește din nou în spectacolul „Aveți ceva de declarat?”, o comedie semnată de Georges Feydeau și regizată de Petru Hadârcă, care își va avea premiera chiar astăzi.

Două roluri. Același actor. Oameni total diferiți. Confuzii. Râsete. O întreagă debandadă vor înnebuni spectatorii la noua premieră, care va putea fi vizionată pe 16 și 17 aprilie curent, începând cu ora 18.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

„Pentru un actor e interesant ca la o anumită vârstă să facă acest rol, fiindcă personajul adună în sine tot bagajul de abilități și experiențe ale unui artist”, povestește Petru Oistric.

Cocteil de emoții

Cu zece ani în urmă, actorul român Horațiu Mălăele a jucat în această piesă, anul trecut însă tot el a montat-o, în rolul principal fiind Ștefan Bănică Junior. Astfel, spectacolul a devenit destul de popular peste Prut, dar și în lume.

„Tema este actuală. Soția crede dintr-o greșeală că bărbatul ei, care este cel mai fidel om din lume, o înșală. De aici începe toată debandada”, mai spune actorul, care recunoaște că nu vrea să povestească toată piesa, pentru a ne stârni curiozitatea de a o vedea.

Potrivit echipei teatrale, spectacolul este un adevărat cocteil de emoţie, energie și forţă imaginativă.

Actorul Petru Oistric este cunoscut și pentru alte roluri teatrale de excepție. „Unii mă întâlnesc pe stradă și spun că m-au văzut în spectacolul Cântec de leagăn pentru bunici, care s-a jucat patru ani în urmă”, precizează artistul. Îndrăgitul spectacol, însă, a revenit, de curând, în repertoriul teatrului și cei care n-au reușit să-l vadă o pot face acum.

„Nu există roluri mici”

Deși a jucat în numeroase roluri, actorul consideră că fiecare ieșire în scenă este importantă. „Nu există roluri mici, există actori mici, spune o renumită frază rusească. Importantă este măiestria de a juca, și nu rolul”, constată Petru Oistric.

Actorul ne aduce în atenție piesa „Livada cu vișini” de Cehov. „Toată istoria Rusiei este într-un rolișor mic”, subliniază artistul, care a primit numeroase premii pentru cele mai bune roluri secundare masculine.

Deși credem că actorii sunt deseori puși în situația să improvizeze, Petru Oistric ne atenționează că actorii se bazează strict pe text. „Unele improvizații se pun de acord la repetiții. În spectacol nu poți să faci tot ceea ce îți trece prin cap”, povestește actorul.

Personaje universale

Totodată, artistul ne mai spune că spectatorii preferă mai mult comediile și că în comedie de asemenea există dramatism: „Dacă e un spectacol mai dramatic, după două-trei reprezentații nu mai vine nimeni. Oamenii nu preferă să fie și la teatru încruntați”.

Toți spectatorii sunt curioși despre felul cum sunt actorii în viață. „Dacă s-a terminat spectacolul, gata, ești omul care ești. Tot ce avem mai bun dăm în scenă, nu mai cheltuim energie actoricească și în viață”, râde artistul, care a devenit cunoscut și după aparițiile sale televizate.

„În televiziune am făcut un personaj, care să fie universal și să-l înțeleagă toți. Deși se spun lucruri serioase, e important să fie înțelese și de oamenii de la țară”, consideră actorul, care își dorește să joace și în filme, dar industria acestora la noi nu e prea dezvoltată.

Cu toate acestea, Petru Oistric a jucat nu demult în pelicula „Tenis cu moldovenii”, realizată după bestsellerul cu același nume al scriitorului englez, Tony Hawks.

„Mai bun teatru decât acasă nu vom face nicăieri”

A jucat piese în limba română, dar și în limba franceză, engleză și italiană. A avut numeroase colaborări, însă nu s-a gândit niciodată să rămână peste hotarele țării.

„Nouă, când învățam la Moscova, ni s-a spus că, oricât de talentați am fi, mai bun teatru decât la noi acasă nu vom face nicăieri și este adevărat. Chiar și actorii ruși, care au plecat la Hollywood, nu au avut niciun rol principal”, spune Petru Oistric.

Potrivit actorului, într-un studiu se arată că doar 20% din cetățenii R. Moldova vin la teatru, „dacă ar veni 40%, înseamnă că ar fi rândul până în stradă”, povestește Petru Oistric, care și-ar dori să vadă acest rând în zilele de odihnă la premiera spectacolului „Aveți ceva de declarat?”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md