CEC a contestat la CSJ hotărârea care o obligă să desfăşoare referendumul iniţiat de Platforma DA

Comisia Electorală Centrală a contestat la Curtea Supremă de Justiție decizia de joi, 14 aprilie, a Curții de Apel Chișinău prin care s-a admis cererea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituțional.

Potrivit legislației, CSJ urmează să verifice admisibilitatea cererii. În cazul în care va fi acceptată, instanța va examina solicitarea părților în cadrul unei ședințe cu ușile închise.

Secretarul CEC, Andrei Volentir, a declarat pentru Radio Europa Liberă că nici nu a avut nevoie să aştepte motivaţia instanţei ca să-şi dea seama că aceasta a comis o ingerinţă în activitatea autorităţii electorale ce îi subminează autonomia. Potrivit lui Volentir, justiţia poate doar să invalideze un act administrativ al unei instituţii autonome cum e Comisia Electorală, nu şi să oblige această instituţie să dea o decizie pe care o crede justiţia potrivită.

Pe de altă parte, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat presei că se ştie foarte bine cui serveşte Curtea Supremă de Justiţie, „a cui este jurisprudenţa, ce au făcut până acum”. „Dar rămânem încrezători în calitatea actului pe care l-am prezentat şi în faptul că adevărul, dreptatea, legea sunt de partea noastră. Legea Supremă şi voinţa populară sunt de partea noastră, suntem încrezători că vom câştiga şi acolo”, a spus Andrei Năstase.

Amintim că pe 30 martie, CEC a respins o inițiativă a Platformei Demnitate și Adevăr de organizare a referendumului republican, pe motiv că nu a fost respectată condiția potrivit căreia, era nevoie de colectarea a câte 20 de mii de semnături din jumătate de raioane.

Pe 14 aprilie, Curtea de Apel a admis cererea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituţional şi a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie curent, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului şi a fost anulată înregistrarea grupului de iniţiativă.

Astfel, instanţa a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.