Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: toți cei aleși într-un for trebuie să lucreze unii cu alții, chiar dacă nu se plac unii pe alții


Interviu cu primarul orașului Chișinău.

Fracțiunea Partidului Popular European din Consiliul Municipal Chișinău a cerut organizarea unui referendum pentru revocarea din funcție a primarului liberal Dorin Chirtoacă, aflat în primul an al celui de-al treilea mandat. Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru au spus imediat că se alătură inițiativei. Cele trei fracțiuni dispun de o majoritate de 27 de voturi în Consiliul Municipal, dar nu suficientă pentru inițierea referendumului. Săptămână trecută, Parlamentul a aprobat în prima lectură un nou statut al municipiului Chișinău, care oferă puteri mai mari primarului, în defavoarea Consiliului, nemulțumind opoziția.​

Dorin Chirtoaсă: „Chestiunea cu voturile în Consiliu e una tehnică. Să se adune și 30, și 34 și 37 oricâte doresc, nu cred că asta este esențial. Important e să existe temeiuri și, respectiv, să aibă relevanță toată această chestiune. Câte mandate am avut atâtea inițieri de referendumuri au fost, de aceea nu mă mia surprinde și nu mă mai impresionează. Lor le scapă un lucru inițial cetățenii, locuitorii municipiului Chișinău ne-au ales pe toți: liberali, liberal-democrați, comuniști, socialiști, popular europeni ne-au ales pe toți, indiferent ne place sau nu unii de alții ca să lucrăm împreună - asta este regula esențială într-o democrație - ca toți acei care sunt aleși într-un for, într-un Consiliu în cazul dat, într-un Parlament, să lucreze unor cu alții timp de patru ani potrivit mandatului primit de la cetățeni chiar dacă nu se plac unii pe alții, chiar dacă nu ne suportăm unui pe alții. Dar nu în cazul în care nu ne place începem a ne scoate în prăjină, într-o parte sau în alta, inclusiv prin referendum de demitere. Eu nu am nicio problemă să ies oricând în fața judecății cetățenilor, oricând și mâine, și astăzi, în oricare zi dintre zilele care le activez la Primărie. Dacă dumnealor consideră de cuviință să facă o asemenea chestiune, poftim eu le urez succes, dar mă îndoiesc că vor avea sorți de izbândă pentru că nu poți duce de nas cetățenii.”

Europa Liberă: Dle primar, ziceaţi de mai multe tentative de a se iniţia astfel de referendumuri, totuşi până acum ele veneau de pe partea cealaltă a eșichierului politic, acum vine din partea Partidului Popular European, partidul fostului premier Iurie Leancă şi acest lucru e puţin diferit?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:49 0:00
Link direct

Dorin Chirtoaсă: „Diferit aparent. În realitate în toţi aceşti opt ani am avut aceeaşi problemă ca în citatul „păzeşte-mă Doamne de prieteni că de duşmani mă apăr şi singur”. În toţi opt ani de activitatea aşa numiţii aliaţi au pus beţe în roate și acum cum se vede şi-au dat arama pe faţă. Ar trebui să meargă acuma reprezentanţii Partidului Popular European la alegătorii lor și să-i întrebe dacă ei au fost mandataţi de către alegători să facă alianţă cu socialiştii aşa cum au făcut în Consiliu, pentru că ei în realitate activează acum într-o alianţă cu socialiştii şi cu comuniştii. Ce fel de Partid Popular European sunt ei într-o asemenea situaţie? Dar în realitate ei lucrează mână în mână, indiferent că iniţiativa vine de la Partidul Popular European sau de la socialişti nu contează, după cum se vede sunt unul şi acelaşi lucru. Sper cetăţenii să observe aceasta

La noi aparent sunt partide pro-europene, democratice ş.a.m.d., dar în realitate sunt de multe ori oameni care se trag din apele tulburi ale anilor 1990.

şi să tragă concluzii pentru următoarele alegeri. Dar din păcate cu asemenea situaţie m-am confruntat în toţi cei opt ani de activitate. La noi aparent sunt partide pro-europene, democratice ş.a.m.d., dar în realitate sunt de multe ori oameni care se trag din apele tulburi ale anilor 1990 care şi-au făcut interesele şi au mers pe criteriul o mână se spală alta şi doar au făcut un fel de rotaţie cine este mai vizibil în prim plan şi cine trece în plan secund. Pe undeva eu m-am înhăitat personal la luptă cu toată această clasă veche cu rădăcini din perioada anilor 90' şi cât o să am încredere din partea cetăţenilor o să duc această luptă mai departe, aşa cum a făcut-o şi Mihai Ghimpu, aşa cum o facem în continuare, aşa cum a făcut-o Gheorghe Ghimpu pentru că asta mi-a fost crezul.”

Europa Liberă: Totuşi, dle primar, de ce credeţi că s-a ajuns aici? De ce iată un om care este rațional, este considerat destul de echilibrat ca Oazu Nantoi inițiază o treabă de asta după ce la început de mandat va sprijinit în Consiliu?

Dorin Chirtoaсă: „Probabil ar fi vrut să facă același lucru de la bun început ceea ce face acum, doar că nu avea curajul să o spună. Pentru că eu i-am văzut din luna septembrie-octombrie că nu prea vor să facem alianța respectivă. Eu personal am un respect aparte pentru dl Nantoi, îl țin minte din anii 90' de când eram copil și nici eu nu înțeleg ce fel de inițiativă este aceasta. Poate din considerente strict electorale și politice pentru a încerca de a-și crește ratingul pe fonul la toate problemele care sunt în ultima perioadă. Dar este ușor să te acoperi întotdeauna cu lozinci frumoase „pentru Chișinău”, „pentru binele Chișinăului”, „anticorupție” ș.a.m.d. și să dai cu piciorul în aliați pro-europeni, așa cum suntem noi și cum sunt eu subsemnatul de la bun început de când m-am întors acasă în anul 2013.”

Europa Liberă: Totuși de ce nu v-ați putut înțelege cu această fracțiune?

Dorin Chirtoaсă: „Nu este vorba că nu ne-am putut înțelege. Noi am semnat un acord de constituire de alianță, apoi unul dintre membrii fracțiunii PPEM a plecat din fracțiunea lor, dl Ștefăniță și prin aceasta nu a mai putut funcționa alianța. Am avut doar 25 de consilieri din 26 necesar, după care s-au retras și ceilalți cinci și au trecut de partea socialiștilor. De ce au făcut lucrul acesta să răspundă dumnealor. Când noi le-am spus că avem acordul, muncim mai departe pentru a avea 26-27 de consilieri în alianță, am putut reface niște repartizări pentru societățile pe acțiuni, nici asta nu au dorit să facă. Cu alte cuvinte, au făcut primul pas de a semna acordul de constituire de alianța după care tacit s-au retras din considerentele pe care le știu ei, noi nu le cunoaștem și de câte ori ne-am adresat la ei fie au tras din timp, fie au găsit fel de fel de motive pentru a nu face acest lcuru. Ei au ales această tactică să meargă complet împotriva noastră crezând că pe această cale vor obține mai multă susținere din partea locuitorilor - cred că asta le este tactica. Noi nu vrem să fim fățarnici, noi vrem să fim corecți în fața tuturor și a aliaților, și a oponenților și în primul rând a cetățenilor. Da, traversăm vremuri grele, a fost problema cu băncile, cu miliardul, noi despre aceasta am spus de patru ani în urmă, de cinci ani în urmă, de trei ani în urmă. Dumnealor din păcate sunt o parte din PLDM care au făcut, de fapt, toată această chestiune și au tolerat într-o bună măsură frauda la bănci în perioada cât domnul Leană a deținut funcția de prim-ministru. Se știe că problema cam a fost pusă ca gunoiul sub preș. Lăsăm oamenii să judece.”

Europa Liberă: Dincolo de aceste disensiuni din cadrul Consiliului municipal, credeți că există vreun rol sau joacă vreun rol felul cum funcționează lucrurile acolo în Parlament, cum s-au aliat partidele?

Dorin Chirtoaсă: „Nu exclud că este și o formă de răzbunare pentru faptul că Partidul Popular European cumva nu s-a regăsit în actuala majoritate parlamentară. Dar astea sunt lucruri mărunte. Noi avem nevoie ca Republica Moldova să continue pe direcția pro-europeană, altfel s-a dus totul pe apa sâmbetei. Se alege praf din tot din ceea ce s-a suferit în ultimii și 25 de ani, și 75-76 de ani de la ocupație. Nu ar trebui aceste chestiuni mărunte acum să ne taie calea unul la altul. Noi ar trebui să ne gândim cu toții ce facem în următorii

Suntem singura țară din fosta URSS care avem liberă circulație spre Europa, care avem Acordul de Asociere, suntem singura țară deocamdată care avem perspectiva unui viitor normal, prosper cât de cât pentru omul simplu.

doi, trei ani pentru ca la alegerile parlamentare din anul 2018 să avem continuarea parcursului european. Suntem singura țară din fosta URSS care avem liberă circulație spre Europa, care avem Acordul de Asociere, suntem singura țară deocamdată care avem perspectiva unui viitor normal, prosper cât de cât pentru omul simplu. Și dacă toate aceste conflicte și zâzanii create în mod artificial din acești ani or să hazardeze, or să distrugă acest viitori pro-european al nostru, atunci să nu ne plângem de milă mai târziu. Pe mine nu mă interesează nicio funcție, nici asta de primar, nici de deputat, eu sunt gata oricând să revin la statul de simplu cetățean, dar să știu că bucata asta de pământ este ruptă odată și pentru totdeauna de Rusia, de imperiul răului și pășește pe o cale ireversibilă înspre Europa.”

Europa Liberă: Dle primar, e și firesc să credeți că nu se va ajunge ca cetățenii să voteze pentru demiterea Dvs. la un referendum. Dar la referendum se ajunge, cum estimați Dvs., o previziune, de fapt, vă cer?

Dorin Chirtoaсă: „Nu vreau să fac previziuni. O să aibă loc referendumul, foarte bine voi trece prin judecata cetățenilor încă odată, nu va avea loc - ne scutim de un exercițiu care nu-și are rostul deocamdată, deoarece alegerile au fost acu un an în urmă, deci oamenii s-au pronunțat pentru patru ani înainte. Pe urmă o să se creeze și confuzii dat fiind faptul că sunt în prag alegerile prezidențiale și cine știe ce or înțelege oamenii din toată povestea asta, poate vor înțelege că eu în general particip la cursa prezidențială. Când vrei să încurci lucrurile poate cine știe te trezești dimineața, îți apare o ideea cu care vrei să ieși în față și prin asta nu faci altceva decât să încurci lucrurile și mai mult nimic, că de altfel nu ai cum să înțelegi asemenea inițiative care apar peste noapte. Pentru mine nu este niciun stres absolut să aibă loc vreun referendum sau vreo verificare din partea alegătorului. Eu nu sunt veșnic la Primăria Chișinău și nici nu-mi doresc acest lucru. Eu îmi doresc ca orașul Chișinău, municipiul să aibă perspectivă de dezvoltare pentru următorii 20 de ani și în acest sens sunt 4-5 proiecte mari complexe: drumurile, apa, managementul deșeurilor, transportul public și termoizolarea clădirilor plus dezvoltarea suburbiilor. Dacă aceste proiecte vor merge înainte așa cum le-am pornit noi, pentru 20 de ani de acum în acolo indiferent cine va fi primar lucrurile vor avea coerență, vor avea direcție și eu voi fi mulțumit că am contribuit la aceasta.”

XS
SM
MD
LG