Dosarul Filat// Doar 14 din 30 martori ai apărării au fost acceptaţi

Doar 14 martori din cei 30, propuși de avocații lui Vlad Filat, au fost acceptaţi, astăzi, spre audiere de magistrații de la Judecătoria Buiucani. Procurorul Adriana Beţişor a declarat că acceptarea parţială a listei martorilor este argumentată prin faptul că unii din aceştia nu au nicio tangență cu cauza penală și obiectul învinuirii. Pe de altă parte, avocatul Igor Popa a declarat că procesul este inechitabil şi că în aceste condiţii va veni cu o listă suplimentară de martori.

“Unii martori nu corespund și nu au nicio tangență cu cauza penală și obiectul învinuirii, așa putem invita pe toți din Republica Moldova care l-au văzut pe Vlad Filat la televizor”, a declarat procurorul Adriana Beţişor, după şedinţa de judecată, la care a fost prezent şi ex-premierul Vlad Filat.

Mai mult, Beţişor a menţionat că îi pare ciudat faptul că “unii martori sunt în dosarul rămas în procedură la Procuratura Anticorupție, care nu formează obiectului învinuirii la această etapă”. ” Nu știu cum vom lucra cu acești martori. În viziunea mea este deocheat acest lucru”, a adăugat aceasta.

Pe de altă parte, avocatul Igor Popa a menţionat că decizia în cauză demonstrează încă o dată că fostul premier are parte de proces de judecată inechitabil.

“Instanța a aceptat doar 14 martori din lista propusă de noi. Nu putem vorbi de egalitatea armelor în proces. Procurorii au venit cu peste 30 de martori, dar nouă ni s-au acceptat doar 14. În aceste condiţii declar încă o dată că Vlad Filat are parte de un proces inechitabil”, a menţionat avocatul.

De asemenea, o alta problemă, în opinia lui Popa, este faptul că instanța a obligat partea apărării să asigure prezența martorilor la sedințe. “Vom încerca să-i invităm, dacă nu vom reuși, vom solicita ajutorul instanței”, a menţionat Igor Popa, care a precizat că va veni cu o listă suplimentară de martori.

Următoarea şedinţă de judecată a fost programată pentru ziua de marţi, 19 aprilie, la ora 10:30.

Reamintim că Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie, iar ulterior arestat. Vlad Filat este acuzat de corupere pasiva şi trafic de influenţă, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat ca i-ar fi dat în ultimii ani bani şi bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Filat neagă acuzaţiile, declarând că este victima unei răfuieli politice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.