Anunţul vine în contextul în care, vineri, ministrul spaniol al Industriei, Jose Manuel Soria, a demisionat, după ce numele lui a fost legat de o companie offshore inclusă în dezvăluirile „Panama Papers”. Anterior şi premierul islandez a demisionat din cauza dezvăluirilor.

„Panama Papers” reprezintă cea mai mare scurgere de informaţii financiare, care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore. Aşa-numitele „Panama Papers” prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Scurgerile de informaţii vin de la Mossack Fonseca, una din cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură offshore din lume.

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, şi omologii săi din Germania, Franţa, Italia şi Spania au acceptat să schimbe informaţii privind acţionarii companiilor offshore. În plus, au cerut şi altor lideri din G20 să schimbe informaţii pentru a îngreuna înfiinţarea companiilor offshore prin care se evită plata impozitelor şi se fac tranzacţii ilegale.

Acordul arată beneficiile muncii în comun. Nici o ţară nu poate singură să combată evaziunea fiscală internaţională, a afirmat George Osborne.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor '70 până în primăvara acestui an.