Şeful executivului de la Budapesta a făcut această propunere la Lisabona, cu ocazia unei conferinţe a Internaţionalei Creştin-Democrate.

Setul de legi, numit Schengen 2.0, a fost elaborat în urma publicării propunerii Comisiei Europene în vederea gestionării crizei migraţiei, a precizat Orban.

Viktor Orban a sugerat că, deşi decidenţii de la nivel european au ca obiectiv impunerea unui anumit număr de imigranţi statelor membre ca mijloc de rezolvare a unor probleme economice sau demografice, Ungaria şi „alte câteva ţări'' au modalităţi diferite — precum politici economice sau cele de planificare familială — de a soluţiona aceste chestiuni.

„Uniunea Europeană nu poate priva statele membre de dreptul lor de a decide modul în care doresc să rezolve aceste probleme şi nu trebuie să creeze un sistem de intrare a migranţilor şi să oblige fiecare stat membru să găzduiască migranţi'', a afirmat premierul Ungariei.

În urmă cu o săptămână, Orban aprecia că planul Comisiei Europene privind distribuirea refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii reprezintă un atac deschis la adresa suveranităţii naţionale şi trebuie blocat.

„Dacă nu ne vom opune propunerii cotelor obligatorii de migranţi, atunci aceasta va fi acceptată, chiar dacă nu în Ungaria, atunci la Bruxelles care ne spune cu cine să trăim alături şi ce fel de formulă etnică va fi în ţară. Nu Regulamentele Dublin trebuie să fie rescrise, ci mai degrabă regulile Schengen trebuie să fie respectate şi completate, iar acest lucru îl face Ungaria'', afirma premierul ungar.