Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Discuții publice despre situația…

(VIDEO) Discuții publice despre situația drepturilor omului în RM

Rezultatele autorităţilor în implementarea recomandărilor din cadrul primului ciclu al Evaluării Periodice Universale (EPU) sunt modeste, iar majoritatea dintre ele se regăsesc în rapoartele instituţiilor naţionale de protecţie a drepturilor omului şi societăţii civile pentru ciclul II. Constatările au fost făcute în cadrul Conferinţei naţionale “Drepturile omului în Republica Moldova în contextul EPU: recomandări şi perspective”.

Evenimentul este primul de acest tip în R.Moldova și are drept scop inițierea unui dialog constructiv între actorii relevanți în scopul definirii rezultatelor atinse până la moment în domeniul drepturilor omului.

„În procesul de elaborare a raportului național este important ca autoritățile statului să audă de la parteneri, societatea civilă, organizațiile neguvernamentale, precum și de la partenerii de dezvoltare care sunt preocupările, planurile și să țină cont de acestea, prezentându-le în raportul național. Raportul național nu poate fi făcut doar de către autorități, pentru că acesta trebuie să reflecte o viziune comună cu privire la drepturile omului și egalitate de gen din țară” a declarat Narine Sahakyan, reprezentantă PNUD Moldova.

Oficiul Avocatului Poporului, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, ONU în Moldova și reprezentanții societății civile s-au referit la un spectru larg de problematici existente în domeniu, în special ce țin de: independența justiției, drepturile persoanelor cu dizabilități, violența domestică, tortura și relele tratamente, drepturile minorităților, dreptul la sănătate, ne-discriminarea și egalitatea, drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

EPU este un mecanism al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului cu ajutorul căruia acesta evaluează, la fiecare patru ani şi jumate, îndeplinirea de către toate cele 192 state membre ale ONU a obligaţiilor şi angajamentelor asumate ce ţin de drepturile omului. Acesta este un mecanism de cooperare, bazat pe informaţii obiective şi sigure şi pe tratamentul egal al tuturor Statelor. Procesul de evaluare are ca scop implicarea integrală a Statului evaluat şi, în acelaşi timp, nu este o povară pentru State.

Sursa Video: www.ZdG.md