Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cercetați penal pentru eliberarea certificatelor…

Cercetați penal pentru eliberarea certificatelor false

Fondatorul și administratorul unei întreprinderi din mun. Bălți, de 38 și respectiv 40 de ani, sunt suspectați de confecţionarea, deţinerea, vânzarea și folosirea documentelor oficiale false. Aceștia, sunt cercetați în stare de libertate.

Astfel, în urma măsurilor speciale de investigații, timp de două luni, ofițerii Direcției „Nord” a Inspectoratului Național de Investigații au stabilit că întreprinderea activa de trei ani, iar conducătorii acesteia eliberau șoferilor, certificate de competenţă profesională, ce acordă dreptul de a practica activitatea de conducător auto în transportul rutier, care erau confecţionate pe blanchete de tip vechi, indicând informaţii denaturate și cu data eliberării documentului falsă.

Pentru acest serviciu, conducătorul auto achita 360 de lei, bani care nu erau reflectaţi în evidenţa contabilă a întreprinderii. Mai mult decât atât, documentul era eliberat în 10 minute, fără a fi inclus în listele de frecventare a cursurilor de instruire auto şi în lipsa certificatului medical şi acordul Agenţiei Naţionale Transport Auto.

Ca urmare a percheziţiei efectuate în cadrul întreprinderii, polițiștii au depistat şi ridicat în jur de 500 de asemenea certificate false, unde era indicat seria şi numărul și aplicată ştampila instituției. La fel, a fost depistată tehnică pentru laminarea documentelor, circa 1000 de dosare a persoanelor care au dobîndit certificatele de competenţă profesională, ce atestă dreptul de efectua transport de călători (taxi, rute internaţionale) şi aproximativ 6000 de lei, care nu erau reflectaţi în evidenţa contabilă.

Suspecții sunt cercetați în stare de libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă amendă în mărime de la 4000 la 12.000 de lei sau închisoare de până la 5 ani.

Cercetările continuă în vederea identificării persoanelor implicate în această fărădelege.