Selecao, care a pierdut finala JO 2012 şi din al cărei palmares lipseşte doar aurul olimpic, are parte de mai multe semne de întrebare: selecţionerul Dunga va trebui să realizeze, cu prima echipă, o bună Copa America pentru a fi menţinut la echipa olimpică la aceste Jocuri la care participarea vedetei Neymar rămâne incertă.

Mexicul, deţinătoarea titlului, va avea ca principal adversar Germania în grupa C, iar în grupa D cele mai puternice echipe sunt Algeria, Portugalia şi Argentina. Suedia, campioana europeană de tineret, va juca în grupa B, unde va întâlni Columbia, Nigeria şi Japonia.

Spre deosebire de omoloagele lor feminine, care nu au nicio restricţie, echipele din turneul olimpic masculin sunt formate din jucători sub 23 de ani, însă au dreptul la trei fotbalişti mai în vârstă. Cluburile nu sunt obligare de regulament să lase la dispoziţie jucătorii pentru acest turneu care nu figurează în calendarul oficial al FIFA, deşi este organizat de forul fotbalistic mondial.

În turneul feminin, campioana mondială şi olimpică en titre, echipa SUA, va avea Franţa ca principal adversar în grupa G, din care mai fac parte Columbia şi Noua Zeelandă.

Germania, altă forţă a fotbalului feminin, are o grupă F teoretic mai abordabilă, din care mai fac parte Canada, Australia şi Zimbabwe.

Tragerea la sorţi a fost realizată de doi brazilieni care au participat la Jocuri: veteranul Ronaldinho (medaliat cu bronz la Beijing 2008), şi fostul căpitan al Selecao feminine, Aline Pellegrino (argint la Atena în 2004).

Grupele turneului masculin:

Grupa A: Brazilia, Africa de Sud, Irak, Danemarca

Grupa B: Suedia, Columbia, Nigeria, Japonia

Grupa C: Fiji, Coreea de Sud, Mexic, Germania

Grupa D: Honduras, Algeria, Portugalia, Argentina

Grupele turneului feminin:

Grupa E: Brazilia, China, Suedia, Africa de Sud

Grupa F: Canada, Australia, Zimbabwe, Germania

Grupa G: SUA, Franţa, Noua Zeelandă, Columbia.