UE promite că va susține noul guvern al Ucrainei și îl îndeamnă la reforme

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șeful diplomației europene, Federica Mogherini, a promis, joi, că UE va susține noul guvern ucrainean, după numirea prooccidentalului Volodimir Groisman în funcția de premier, și a îndemnat Kievul să pună în aplicare „reforme fundamentale”, informează AFP.

„Ne bucurăm să cooperăm cu el (noul guvern), pentru a construi o Ucraină mai puternică, pe baza reformelor fundamentale și a unei guvernări transparente”, au subliniat Mogherini și comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, într-un comunicat comun.

Cei doi lideri europeni „și-au exprimat speranța că numirea unui guvern va impulsiona o nouă dinamică în punerea în aplicare a acordurilor (de pace) de la Minsk”, menit să reglementeze conflictul din estul țării, dintre Kiev și separatiștii proruși, și „au îndemnat toate țările să dea curs angajamentelor lor”.

Volodimir Groisman, președintele parlamentului și susținător al președintelui Petro Poroșenko, a fost numit joi premier, pentru a pune capăt crizei politice din Ucraina și a debloca ajutorul occidental pentru această țară, afectată de acest conflict armat și de o gravă recesiune, înlocuindu-l pe Arseni Iațeniuk, criticat pentru lentoarea reformelor și scandalurile de corupție.

Salutând „eforturile semnificative” depuse de Ucraina din 2014 în acest domeniu, cei doi oficiali europeni și-au exprimat speranța că această numire va permite depășirea crizei politice în care se zbate Ucraina de mai multe luni și „întâi de toate, să reînnoiască încrederea cetățenilor ucraineni”.

„UE rămâne angajată să susțină Ucraina politic, precum și în ceea ce privește acordarea unei asistențe financiare și tehnice, pentru a pune în aplicare reforme-cheie, pentru a moderniza țara și a lupta împotriva corupției”, au adăugat Mogherini și Hahn.

„În acest context, vom susține noul guvern, pentru a ne asigura că instituțiile politice și economice-cheie funcționează eficient și transparent, și că statul de drept este întărit”, au subliniat Mogherini și Hahn, cerând ca serviciile procurorului — aflat în prima linie împotriva corupției — trebuie să fie „cu adevărat dedicate reformelor viguroase”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...