Ankara „consideră acest raport nul şi neavenit” din cauza referinţelor la genocidul armean comis în timpul Imperiului otoman şi pe care Ankara îl neagă categoric, a declarat Bozkir, citat de agenţia de presă naţională Anadolu.

„Şi anul trecut am respins acest raport al Parlamentului European pentru menţiuni similare, vom face la fel în acest an”, a adăugat el în marja unei vizite la Viena.

„Nu ne este ruşine de niciun episod din istoria noastră”, a subliniat ministrul turc, „credem că această chestiune trebuie tranşată de istorici, iar oamenii politici nu trebuie să scrie istoria”.

Armenii estimează că 1,5 milioane dintre semenii lor au fost ucişi de manieră sistematică la sfârşitul Imperiului otoman. Numeroşi istorici şi peste 20 de ţări, printre care Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut genocidul armean.

Turcia afirmă la rândul său că a fost vorba despre un război civil, dublat de foamete, în care 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci şi-au pierdut viaţa în momentul în care forţele otomane şi Rusia îşi disputau controlul Anatoliei.

În raportul lor, deputaţii europeni acuză regresul în domeniul „independenţei puterii judiciare, libertăţii de adunare, libertăţii de expresie şi al respectării drepturilor omului şi al statului de drept”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este acuzat de derivă autoritară şi de faptul că are o atitudine de forţă faţă de presa de opoziţie.