12:52:10 29.03.2024
Stiri

VOTAT! Candidații la Președinție vor trebui să prezinte câte 15 MII de semnături

Politică 14.04.2016 18:07 Vizualizări1205 Autor: Ziarul National
VOTAT! Candidații la Președinție vor trebui să prezinte câte 15 MII de semnături


Candidații la funcția de președinte al R. Moldova vor fi nevoiți să adune câte cel puțin 15 000 de semnături pentru a fi înscriși în cursa electorală, potrivit unui proiect de lege care reglementează desfășurarea alegerilor pentru funcția de șef al statului, aprobat astăzi în prima lectură de Parlament.

Proiectul de modificare a Codului electoral restabilește, în parte, prevederile care au existat în Codul electoral și până în anul 2000, dar le adaptează la condițiile actuale. Spre exemplu, se propune reducerea duratei campaniei electorale, de la 3 la 2 luni, transmite „Radio Chișinău”.

Una dintre chestiunile care provoacă dezbateri este condiția stabilită și în Constituție potrivit căreia candidatul la funcția de șef al statului trebuie să fi locuit sau să locuiască în Republica Moldova cel puțin zece ani. De asemenea, au existat mai multe opinii în privința numărului minim de semnături, dar și a faptului dacă viitorul șef al statului va fi obligat sau nu să renunțe la calitatea de membru partid.

Șeful legislativului Andrian Candu a anunțat că proiectul a fost expediat spre examinare de Comisia de la Veneția, care ar urma să se pronunțe în luna iunie.

Amintim că, la 4 martie, Curtea Constituțională a decis revenirea la alegerea șefului statului direct de către popor. Parlamentul a stabilit că alegerile prezidențiale vor fi organizate pe 30 octombrie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md