16:06:46 29.03.2024
Stiri

Rezerve de 32 de miliarde de metri cubi de gaze, descoperite în sectorul românesc al Mării Negre

Economie 14.04.2016 17:45 Vizualizări1319 Autor: Ziarul National
Rezerve de 32 de miliarde de metri cubi de gaze, descoperite în sectorul românesc al Mării Negre  economica.net


Grupul petrolier rusesc „Lukoil” a anunţat că zăcământul de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră, pe care l-a concesionat de la autorităţile române într-un consorţiu alături de firma americană „PanAtlantic” şi de „Romgaz”, are în jur de 32 miliarde metri cubi de gaze, potrivit unui comunicat publicat joi de Ministerul Energiei, descoperirea fiind a doua ca mărime în zona economică a României la Marea Neagră, după zăcământul descoperit de consorţiul „Exxon-Petrom”.

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele „Lukoil”, Vladimir Nekrasov, în cursul unei întâlniri cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Datele au fost obţinute în urma unei evaluări preliminare, care arată că rezervele de gaze evidenţiate până în prezent depăşesc 32 de miliarde de metri cubi, scrie
NEWS.ro.

Dacă rezervele sunt confirmate, acestea ar acoperi integral consumul actual al României timp de trei ani. În plus, zăcământul descoperit de consorţiul condus de „Lukoil” ar fi al doilea ca mărime din sectorul românesc al Mării Negre.

Cercetările din zona Trident vor continua atât prin lucrări de explorare seismică, în baza contractului de concesiune existent, cât şi prin noi forări cu sonda de prospecţiuni, a susţinut Nekrasov.

Consorţiul format din grupul american „Exxon” şi compania „OMV Petrom” a anunţat în 2012 descoperirea unui zăcământ evaluat între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz în blocul Netun, tot în zona economică a României. Însă unii experţi în energie au afirmat că zăcământul Exxon ar putea depăşi 100 de miliarde de metri cubi.

În cursul discuţiilor dintre reprezentantul grupului rusesc şi ministrul Energiei au mai fost abordate teme legate de producţia şi activitatea curentă a companiei „Lukoil”, invesţiile necesare pentru eficienţa energetică şi de mediu, precum şi perspectivele de dezvoltare viitoare ale rafinăriei „Lukoil” din Ploieşti.

Rafinăria deţinută de ruşi la Ploieşti şi conducerea sa au făcut obiectul unei anchete a procurorilor Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. Aceştia l-au trimis în judecată, în august 2015, pe directorul general al „Petrotel Lukoil”, Andrei Iurevici Bogdanov, şi alte cinci persoane pentru folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani.

Alături de cei şase au fost trimise în judecată şi două societăţi comerciale din grupul „Lukoil”, respectiv „SC Petrotel Lukoil”SA Ploieşti şi „Lukoil Europe Holdings Bvatrium” Olanda, pentru spălare de bani, respectiv complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Prejudiciul cauzat în acest dosar a fost calculat de procurori la 7,6 miliarde lei, echivalent cu 1,8 miliarde euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md