Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CNI declară „război” ÎS Fiscservinform

CNI declară „război” ÎS Fiscservinform

În cadrul ședinței de lucru organizate astăzi, 14 aprilie, președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a cerut soluționarea cât mai rapidă a neclarităților legate de procesarea și plasarea deplină și corectă a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate și a celor de interese personale de către ÎS „Fiscservinform”, pe site-ul Comisiei. Reprezentanții CNI s-au arătat nemulțumiți față de calitatea procesării declarațiilor, invocând cazuri concrete de admitere a anumitor erori, cum ar fi nehașurarea unor date cu caracter personal, propunând chiar și rezilierea contractului respectiv cu atragerea în proces de judecată a operatorului pentru nerespectarea prevederilor din caietul de sarcini și neonorarea a clauzelor contractuale, se menționează într-un comunicat publicat pe site-ul CNI.

Această poziție a Comisiei Naționale de Integritate ține de tergiversarea procesului dat, precum și de omisiunile admise de către operator, fapt criticat atât de declaranții care se adresează la CNI, cât și de multiple publicații mass-media, anunță instituția.

Astfel, unele agenții de presă indică la faptul că, ÎS „Fiscservinform” nu este aptă de a realiza calitativ procesul de digitalizare a declarațiilor cu pri­vire la veni­turi și pro­pri­e­tate și celor de interese personale, și ca rezultat se încalcă drepturile constituționale ale declaranților, precum și accesul liber la informație, afirmă reprezentanții CNI.

În context, Între­prin­de­rea de Stat „Fisc­ser­vin­form”, cea care, în rezultatul concursului de licitație, a obți­nut drep­tul de a digi­ta­liza și plasa pe site-ul Comi­siei Națio­nale de Inte­gri­tate decla­ra­ți­ile respective, încă la finele anu­lui tre­cut, s-a  obligat să înlăture omi­siu­nile teh­nice admise în procesul de procesare și publicare a decla­ra­ți­i­lor. Însă, afirmă CNI, pro­mi­siu­nea respectivă nu a fost ono­rată.

S-a stabilit că, deja fiind la mijlocul lui apri­lie 2016, pe site-ul CNI, încă lip­sesc mai multe decla­ra­ții, iar în unele din ele per­sistă și  anumite erori. Efectiv, vina pen­tru situ­a­ția cre­ată ține, la general, de neseriozitatea celor de la Fiscservinform, inclusiv pentru faptul că în anumite cazuri, în cadrul procesării, au fost neîntemeiat hașurate unele informații de inte­res public, care nu reprezintă date cu carac­ter per­so­nal.

Conducerea ÎS Fiscservinform, prezentă la ședința în cauză, a solicitat o perioadă de o săptămână pentru a opera  în sistem modificările și completările de rigoare.

Anatolie Donciu a specificat că acest proces de rectificare provoacă și anumite riscuri ce țin de asigurarea veridicității informațiilor incluse în declarațiile în care urmează a fi introduse modificări. În acest context au fost solicitate măsurile asiguratorii corespunzătoare pentru a nu admite denaturarea conținutului declarațiilor, prin prezentarea rapoartelor de monitorizare a procesului de redactare. Reprezentanții ÎS Fiscservinform au ținut să asigure securitatea tehnică informațională, precum și termenii limită de reintroducere și rectificare a declarațiilor.

Se cere de accentuat și faptul că la 20 aprilie curent expiră termenul limită de depunere la CNI, de către colectorii de la instituțiile respective, a declarațiilor de interese personale și celor cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015. Stocate la CNI, acestea urmează a fi procesate de către operatorul tehnic, declarat câștigător în rezultatul unei noi licitații, cu ulterioara publicare a declarațiilor pe pagina WEB a Comisiei, pentru accesul publicului larg, în conformitate cu prevederile legale.

Reacția CNI vine după ce ZdG a scris despre neregulile și întârzierea cu care sunt publicate declarațiile cu privire la venituri și proprietate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate și despre promisiunile neonorate ale celor două instituții de a remedia problemele apărute în procesul de scanare și plasare online a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate și interese.

Amintim că, Fisc­ser­vin­form a înca­sat 798 mii de lei pen­tru digi­ta­li­za­rea și pla­sa­rea a 110 mii de decla­ra­ții de avere și inte­rese pen­tru anul 2014. În 2013, pen­tru ace­lași ser­vi­ciu, ÎS soli­cita și pri­mea 284 mii de lei. Pen­trul anul 2012, decla­ra­ți­ile au fost sca­nate și publi­cate de o com­pa­nie pri­vată, „BTS Pro”, pen­tru 492 mii de lei.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.