Guvernul: 2016 va fi declarat Anul Mihai Grecu

Executivul a adoptat astăzi o hotărâre prin care anul 2016 este declarat ”Anul Mihai Grecu” , cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea marelui artist plastic, în semn de apreciere înaltă pentru contribuția sa remarcabilă la impulsionarea artei moderne din țara noastră.

Maestrul Emerit în Arte, Artist al Poporului, Mihai Grecu s-a născut la 22 noiembrie 1916, în satul Faraonovka (Cetatea Albă, astăzi regiunea Odesa). Pictor român din Basarabia care a fondat modernismul plastic basarabean și a contribuit la formarea Școlii Naționale de Pictură.

Rămâne unul dintre cei mai apreciați artiști atât de critici, cât și de public. Un nume de referință în arta din Republica Moldova.

Mihai Grecu a fost considerat un inovator și o personalitate complexă și extrem de dotată, care a revoluționat artele plastice din R. Moldova, dar și din spațiul ex-sovetic, rămânând în același timp pe terenul fertil al tradiției românești. Considerat un colorist pasionat şi căutător de armonii inedite.

Tablourile sale „Ospitalitate” „Recruţii”.  “Zi de toamnă”, “Cina în câmp”, „Moara veche au intrat în colecția de aur a picturii moldovenești. Este autorul a unui număr mare de tablouri aflate în importante muzee ale fostei Uniunii Sovietice, printre care și Galeria Tretiakov.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.