Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Funcționari ai Primăriei Ghidighici, arestați…

Funcționari ai Primăriei Ghidighici, arestați pentru acțiuni ilegale

Trei persoane cu funcții de demnitate publică, din cadrul primăriei satului Ghidighici, mun. Chișinău, (ex-primarul satului Ghidighici, un fost și actual consilier local) sunt suspectați de organizarea unei scheme frauduloase de delapidare a loturilor de teren și a altor bunuri ce aparțin administrației publice locale. Prejudiciul adus bugetului local, prin activitatea infracțională se ridică la peste 3 milioane de lei. Dacă li se v-a dovedi vinovăția, suspecții riscă închisoare de la 6 la 10 ani.

Oamenii legii au stabilit că în perioada anilor 2005 – 2015, funcționarii ar fi înstrăinat ilegal mai multe terenuri și bunuri ce aparțin administrației publice locale Ghidighici, astfel îmbogățindu-se cu sute de mii de lei. Funcționarii, cu ajutorul unor intermediari, identificau terenuri locative, ulterior le vindeau unor familii tinere cu câteva sute de euro ca să fie înregistreze pe numele lor sau intrau în proprietatea suspecților.

La 9 aprilie, curent, forțele de ordine au efectuat, concomitent, 17 percheziții la domiciliile și în automobilele persoanelor bănuite, în urma cărora au depistat și ridicat titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren perfectate pe numele persoanelor intermediare, procuri din numele acestora, testamente, ștampile ale persoanelor juridice nerezidente, înscrisuri de ciornă, precum și alte documente care demonstrează bănuiala rezonabilă în baza cărora au fost inițiate investigațiile.

Perchezițiile au fost au avut loc în cadrul a 11 cauze penale, deschise pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari, abuz și exces de putere sau de serviciu cu depășirea atribuțiilor de serviciu, fals în acte publice și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ștampilelor sau sigiliilor false. Astfel, suspecții au arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Poliția continuă acțiunile procesual penale în vederea identificării tuturor complicilor, atât din cadrul primăriei satului Ghidighici, cât și din alte instituții publice, aplicării sechestrului pe bunurile obținute în rezultatul activității infracționale în scopul asigurării restituirii prejudiciului cauzat statului.