11:40:40 16.04.2024
Stiri

Grigore Vieru, Maria Bieșu și Constantin Constantinov, ÎNVEȘNICIȚI și pe MONEDE jubiliare

Social 15.04.2015 18:45 Vizualizări938 Autor: Ziarul National
Grigore Vieru, Maria Bieșu și Constantin Constantinov, ÎNVEȘNICIȚI și pe MONEDE jubiliare Agerpres
Grigore Vieru


Banca Națională a Moldovei va emite șapte monede jubiliare și comemorative, lista cărora a fost aprobată astăzi de Guvern.

Proiectul de hotărâre prevede ca seria „Personalități” să fie completată cu două monede, dedicate împlinirii a 80 de ani de la nașterea poetului național Grigore Vieru și 100 de ani de la naşterea actorului de teatru şi film Constantin Constantinov.

Seria „Aleea clasicilor” va fi completată cu o monedă din argint dedicată lui Constantin Stere, al cărui bust se află pe Aleea Clasicilor în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.

De asemenea, va fi inaugurată seria „Femei celebre”, care va include monede comemorative dedicate femeilor celebre din diverse domenii, apreciate la nivel naţional şi internaţional. Cu prilejul comemorării a 80 de ani de la naşterea Mariei Bieşu, Primadona Operei Naţionale, vor fi emise monede din argint dedicate celebrei soprane.

Și seria „Locaşuri sfinte” va fi completată cu o nouă monedă din argint, care reprezintă un monument istoric şi de arhitectură de o valoare deosebită pentru patrimoniul naţional - Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului, Muzeul Satului, Chişinău.

De asemenea, a fost inaugurată seria nouă - „Conace boiereşti” care va include monumente istorice, arhitecturale şi culturale protejate de stat. Primele monede din această serie vor reprezenta Conacul cu parc dendrologic al lui A.I. Pommer din satul Ţaul, raionul Donduşeni.

Seria de monede „Cartea Roşie a Republicii Moldova” va fi completată cu o monedă care reprezintă broasca-ţestoasă-de-baltă.

Banca Naţională a Moldovei a emis, în perioada 1996-2014, 114 monede jubiliare şi comemorative cu diverse valori nominale şi tematici, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md