Linkuri accesibilitate

De ce se întorc din ce în ce mai puțini moldoveni acasă de sărbători?


Un reportaj de Tamara Grejdeanu.

Reprezentanţii mai multor companii care transportă pasageri din ţările europene spre Moldova şi invers spun că în acest an s-a redus simţitor numărul moldovenilor care au venit acasă de sărbători. Dacă în anii trecuţi, spun ei, pentru a răspunde solicitărilor a fost suplimentat numărul de rute, acum transportatorii lucrează în regim normal. Tamara Grejdeanu a încercat să afle ce i-a determinat pe unii migranţi să renunţe la obişnuinţa de a reveni acasă în această perioadă.

Olga Scerba munceşte în Italia de aproape 12 ani. După ce şi-a găsit o slujbă şi a început să primească o remunerare lunară, şi-a luat treptat toată familia încolo. Acasă, în Chişinău, spune ea, a fost acum un an, de Paște. De câţiva ani Olga, în mod obligatoriu obişnuia să-şi revadă rudele şi prietenii în timpul sărbătorilor de iarnă şi de Paşti. Ceea ce nu i-a reuşit însa în acest an, din motive financiare:

„Anul acesta nu am venit acasă că aici e mai puţin de lucru, faţă de cum era înainte. Dacă era mai mult de lucru şi bani făceai mai mulţi şi îţi permiteai să faci mai multe lucruri. Dar până la urmă, oamenii nici nu prea vor să vine, nu vor umblătură, nu vor cheltuieli. Şi în Moldova este greu, dar este mai greu decât în Italia. Cum nu ai da, aici este un ajutor.”

Într-adevăr, susţine Tatiana Nogailîc, preşedinta unei Asociaţii de moldoveni din Roma, criza care a lovit mai multe ţări europene este resimţită de migranţii moldoveni, chiar şi de cei plecaţi de ani buni din Moldova. Unii au rămas fără locul de muncă, altora li s-au scurtat orele de lucru, iar mulţi reuşesc să se angajeze doar temporar. Acestea spune ea, sunt motive care îi determină să amâne revenirea acasă.

Tatiana Nogailîc, observă, de asemenea, că foarte multe familii s-au reîntregit în afara ţării şi atunci, nu mai au la cine se întoarce în Republica Moldova:

„Zece ani în urmă, dacă vroiam să vin de Paşti acasă, era senzaţia asta de a mă afla în comunitate, acolo unde m-am născut, acolo unde am crescut. Dar acum, dacă vorbim de Roma, aici s-au creat nuclee familiare, mulţi şi-au adus rudele aici şi uneori nu mai duci lipsa asta. Suferi că eşti departe de casă, dar datorită faptului că avem deja bisericile noastre aici, familii integrate, rude, mulţi s-au căsătorit între ei şi au creat alte familii, îţi dai seama că cu timpul, mult mai puţini o să revină acasă. Uneori nu doar criza este motivul.”

La fiecare întoarcere, mulţi dintre migranţi îşi pun speranţe că vor găsi acasă schimbări care i-ar determina poate să revină definitiv. Urmărind însă de la depărtare ce scrie presa şi cum se comportă clasa politică de la Chişinău, aceştia realizează că nu mai au la ce reveni, este de părere Tatiana Nogailîc:

„Ceea ce s-a întâmplat după alegerile de anul trecut, foarte mulţi din ai noştri sunt dezamăgiţi, ceea ce se întâmplă în ţară acum, cu băncile. Şi uneori ne întrebăm, de ce să venim acasă, mulţi îmi spun: de ce să plec acasă dacă preţurile sunt ca aici. Îmi lipseşte casa, îmi lipsesc părinţii, îmi lipseşte tot, dar când plec la Chişinău, preţurile sunt ca în Europa. Deci care este rostul, că îmi este dor de ai mei, o să îi văd odată în an şi îmi ajunge.”

Şi transportatorii, cu care am reuşit să stau de vorbă încearcă să găsească o justificare a faptului că numărul de călători a scăzut:

„De când au ieşit paşapoartele biometrice, rudele s-au dus mai mult încolo şi mai puţini au venit înapoi. În ceilalţi ani am avut mai multe solicitări, anul acesta au fost mai puţine.”

„Fluxul e mai mic. Pasagerii, atât la dus că şi la întors, sunt mai puţini în comparaţie cu anii precedenţi, probabil că-i de vină şi economia din ţările europene. Ceea ce ţine de transportul terestru, simţim minusul acesta de pasageri care au fost anii trecuţi.”

Cei care mi-au fost interlocutori remarcă faptul că şi moldovenii care au agonisit ceva bani în afara ţării, au dubii dacă merită să se întoarcă în Republica Moldova. De multe ori, spun ei, îi descurajează exemplul unor concetăţeni care au încercat să investească banii adunaţi într-o afacere, dar s-au ciocnit de sistemul birocratic, plăţile pe sub mână, şi într-un final, au părăsit din nou Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG