Nume
Parola
Vizualizări: 3481
Lideri locali de pe ambele maluri ale râului Nistru participă la instruiri comune de dezvoltare a localităților
12 Aprilie 2016 — Primari, șefi de instituții publice și reprezentanți ai societății civile din localități de pe ambele maluri ale râului Nistru participă la instruiri în cadrul cărora vor învăța să elaboreze planuri strategice de dezvoltare a localităților. În baza acestor documente, comunitățile vor avea posibilitatea să aplice la finanțare externă pentru a soluționa dificultățile cu care se confruntă. Proiectul de consolidare a capacităților liderilor locali de pe ambele maluri ale râului Nistru are loc în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de UE și implementat de PNUD.
„Planul de dezvoltare socio-economică este primul pas pentru obținerea surselor de finanțare extra-bugetară. Șansa comunității care dispune de un astfel de document, de a accesa bani pentru a renova o școală, grădiniță, a construi un drum sau un apeduct cu ajutorul finanțării externe crește considerabil”, afirmă Sergiu Cioaric, membrul Centrului CONTACT, care implementează proiectul în localitățile de pe malul drept al râului Nistru.
Liderii locali vor învăța să elaboreze strategii și planuri de dezvoltare locală și să atragă resurse externe pentru a rezolva problemele cu care se confruntă comunitatea pe care o conduc. Instruirile se vor solda cu aplicarea cunoștințelor și granturi pentru realizarea inițiativelor comune de dezvoltarea locală între comunitățile de pe ambele maluri.
În mod practic, după instruiri, participanții vor identifica cele mai stringente probleme ale comunității în baza unor consultări cu reprezentanții locali ai mediului de afaceri, tineri, persoane din grupuri vulnerabile, etc. Acestea vor fi prioritizate și înscrise în planul local de dezvoltare socio-economică. Cele mai reușite propuneri de proiecte comune vor primi finanțare europeană, prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.
„Suntem bucuroși că avem posibilitatea să participăm la astfel de evenimente în care obținem cunoștințe valoroase și stabilim contacte cu colegii din dreapta Nistrului”, afirmă Svetlana Veatkina, membra ONG-ului „Uciastie” din Bender.
Satul Speia din Anenii Noi are elaborată o strategie de dezvoltare socio economică, dar și relații de colaborare cu localitatea Speia din stânga Nistrului. „Vrem să perfecționăm strategia, astfel încât să putem aplica pentru finanțare externă”, a menționat primarul localității din dreapta Nistrului, Vitalie Coteț.
Instruirile sunt organizate de organizațiile ne-guvernamentale CONTACT, din Chișinău, și INTERACTION din Tiraspol, în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.
Pentru detalii, contactați Vasile Cioaric, membrul Centrului CONTACT - 079635985, vasilecioaric@gmail.com.

https://www.myairbridge.com/ru/?dl=1#!/download/package/FRUXU29A4JA6ZL9I